Суспільство
27 березня 2018
Більше половини українців не перевіряють інформацію зі ЗМІ
Російське ТБ дивляться менше 5% громадян країни.
news-image

Більше половини українців вважають, що самі здатні відрізняти якісну інформацію від дезінформації і фейку, 52% ніколи не перевіряють дані ЗМІ (не дізнаються думки іншої сторони), свідчать дані опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), передає «Є!» із посиланням на Інтерфакс.

Згідно з даними опитування, 53,2% респондентів вважають, що в тій чи іншій мірі здатні відрізняти якісну інформацію від фейку, тоді як 31% не впевнені, що зможуть, 4,1% не змогли відповісти.

Відповідаючи на запитання "за якими критеріями ви ідентифікуєте фейкову інформацію", відносна більшість (32,5%) респондентів відповіли, що не довіряють тій інформації, яка з'явилася в неперевіреному ЗМІ або ЗМІ, якому не довіряють, 30,3% повідомили, що вважатимуть фейковою інформацію, у якій відсутній автор, 18,9% вважають підозрілою інформацію, яка подана занадто емоційно, 14,2% упевнені, що фейкову інформацію поширюють боти у соціальних мережах, 13% - у новині стоїть посилання на пост у соціальних мережах як джерело інформаці і не змогли відповісти на це запитання 36,8%.

Відповідаючи на запитання: "Чи перевірятимете ви інформацію, отриману з українського національного, російського, місцевого ЗМІ, або ЗМІ т.зв. "ДНР/ЛНР", 52% респондентів заявили, що ніколи не перевіряють інформацію, 35% принаймні іноді перевіряють інформацію, 13% не змогли відповісти.

Основним джерелом інформації для абсолютної більшості населення України є телебачення (85,7%). Водночас довіряють інформації про конфлікт на Донбасі, отриманої за допомогою загальнонаціональних українських каналів, лише 57,2%.

До топ-3 джерел інформації для українців входять також українські інтернет-ЗМІ (27,1%), і соціальні мережі (23,5%).

Водночас 4,7% українців отримують інформацію з російських телеканалів.

Дослідження проводилося КМІС з 5 до 21 лютого 2018 року на замовлення ГО "Детектор медіа". Опитування проводилося в усіх регіонах України, окрім АР Крим. У Донецькій і Луганській областях опитування проводилися лише на територіях, які контролює Україна. Загалом було опитано 2 тис. 43 респонденти.

Читайте також: Колишній український гімнаст виступатиме за Росію