Політика
27 березня 2018
Глава Міноборони Греції висунув умову для вирішення суперечки з Македонією
Греція вважає, що Македонія "вкрала" назву в однієї з північних грецьких провінцій.
news-image

Міністр оборони Греції, який є лідером партії, що входить в урядову коаліцію Греції, заявив, що його партія не підтримає жодне із рішень з приводу назви колишньої югославської республіки, що включатиме будь-які похідні слова від терміну "Македонія". Про це повідомляє The Associated Press. передає «Є!» із посиланням на Європейську правду.

Панос Камменос заявив у вівторок, що його права партія "Незалежні греки" робитиме все можливе, щоб запобігти використанню терміну "Македонія" в назві сусідньої країни.

Як відомо, Афіни та Скоп'є активізували переговори з цього питання. Пропозиції уряду Греції, як повідомлялося, включають похідні слова від терміну 'Македонія'.

Відмова партії Камменоса підтримати угоду може загрожувати стабільності уряду.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Македонії назвав чотири варіанти зміни назви країни для врегулювання багаторічної суперечки з Грецією. Пропозиції є наступними: Республіка Північна Македонія, Республіка Верхня Македонія, Республіка Вардар Македонія та Республіка Македонія (Скоп'є).

Він також висловив сподівання, що суперечку навколо назви буде врегульовано до саміту НАТО у липні.

Як відомо, Греція вважає, що Македонія "вкрала" назву в однієї з північних грецьких провінцій, і через це блокує діалог щодо вступу країни до НАТО і ЄС.

Суперечка триває з 1991 року - часу здобуття незалежності Македонією, яка до того носила назву Соціалістична республіка Македонія, що не викликало спротиву з боку Греції. Після 1991 року Греція вважає, що назва держави є узурпацією назви її історичної провінції.

Читайте також: Третина українців не знає, хто винен у війні на Донбасі