Події
28 березня 2018
Архітектор розповів, що кемеровська трагедія може повторитися в будь-якому ТРЦ Києва
Жоден з ТРЦ Києва не відповідає державним будівельним нормам та нормам під'їзду пожежних машин.
news-image

Трагедія, що сталася в Кемерові, може повторитися в будь-якому з 125 торгових центрів Києва. Ні один з них не відповідає державним будівельним нормам, пише «Є!» з посиланням на УНІАН.

Про це на прес-конференції заявив архітектор Віктор Гліба, передає LB.ua.

«Ні один із 125 торгових і розважальних центрів Києва не відповідає державним будівельним нормам. Це ключовий момент... Ні один з наших ТЦ, як і в Кемерово, не відповідає транспортним нормам під'їзду пожежних машин», - заявив він.

Згідно з нормами пожежостійкості, між капітальними стінами торгового центру має бути площа 2,5 тис. кВ м. Між капітальними стінами не повинно бути алюмінієвих та пінопластових перегородок. 

«Повинні бути капітальні стіни першого рівня пожежної стійкості. Але ні одна з наших перегородок в супермаркеті, гіпермаркеті або торговому центрі не відповідає цим вимогам. Тому ні одна з перегородок в будь-якому українському ТЦ не вистоїть довше 15 хвилин, якщо буде пожежа. І як спрацює крапельно-повітряна сигналізація, вже не має сенсу. Людина просто задихнеться від токсичних викидів горіння пластику та інших матеріалів, застосування яких заборонено в ТЦ, але вони у нас використовуються повсюдно», - підкреслив він.

Тому, за оцінками архітектора: будь столичний ТЦ «може повторити Кемерово».

Пожежа в ТРЦ в Кемерово відбувся 25 березня. За інформацією МНС РФ, займання виникло на четвертому поверсі, де розміщені кінотеатр та дитячі ігрові майданчики.

За останніми даними, в результаті пожежі загинули щонайменше 64 людини, в тому числі багато дітей, а також 200 тварин з контактного зоопарку.

Читайте також:Гройсман доручив провести масштабні перевірки ТЦ, шкіл та дитсадків в Україні

Читайте також:Киянка розкритикувала пожежну безпеку в столичному ТРЦ (фото)