Події
28 березня 2018
Український вчений намагався вивезти в Іран секретну інформацію про фрегат «Гетьман Сагайдачний»
У січні 2015 року злочинець був затриманий у митній зоні аеропорту "Бориспіль".
news-image

Суд оштрафував на 2 550 гривень співробітника науково-дослідного інституту, обвинувачуваного в спробі вивезти в Іран секретні дані про гідроакустичний комплекс фрегата "Гетьман Сагайдачний". Про це сказано у вироку суду, що набув чинності 22 березня, передає «Є!» із посиланням на Українські Новини.

Установлено, що в січні 2015 року підсудний Олексій Шамарін, перебуваючи на посаді старшого наукового співробітника Центрального НДІ озброєння й військової техніки Збройних сил, маючи науковий ступінь кандидата технічних наук за фахом "процеси й машини обробки тиском" і вчене звання старшого наукового співробітника за фахом "акустичні прилади", вирішив вивезти секретну інформацію в Іран.

При цьому він ймовірно знав, що інформація про принцип побудови гідроакустичних станцій корабельного гідроакустичного комплексу МГК-345 належить до спеціальної інформації військового характеру й не підлягає поширенню.

Так, реалізуючи свій злочинний намір, у не встановлений досудовим розслідуванням час і місце й при невстановлених обставинах обвинувачуваний скопіював секретну інформацію на свій флеш-накопичувач.

У січні 2015 року злочинець був затриманий у митній зоні аеропорту "Бориспіль" (Київська область).

Зазначено, що листом департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння й військової техніки Міністерства оборони повідомляється, що виявлена в підсудного інформація використовується у військовій сфері щодо характеристик антеною системи корабельного гідроакустичного комплексу МГК - 345 ("Бронза"), яким збройний фрегат "Гетьман Сагайдачний".

У січні поточного року підсудний визнав свою провину в повному обсязі й уклав угоду зі слідством, що затвердив суд. Таким чином, суд призначив погоджене покарання у вигляді штрафу 2 550 гривень без позбавлення права займати певні посади або займатися певною діяльністю.

Крім того, співробітник НДІ зобов'язаний сплатити 5 524 гривні витрат на залучення експерта.

Читайте також: Кабмін придумав, як погасити борги ОРДЛО за світло