Світ
29 березня 2018
У Польщі розібрали черговий пам’ятник подяки Червоній армії
На Підляшші усунули черговий радянський пам'ятник згідно із законом про декомунізацію.
news-image

У місцевості Дубіче-Церкєвне Підляського воєводства у середу, 28 березня, розібрали пам’ятник подяки солдатам Радянської армії, котрі загинули у 1941-1945 роках на терені цієї ґміни, передає «Є!» із посиланням на Польське радіо.

Монумент було відкрито у 1985 році. Демонтажні роботи проведено у зв’язку з новими положеннями закону про декомунізацію.

На постаменті, що знаходився у парку, була фігура содата з рушницею у руці, а у верхній частині таблиці за ним - радянська зірка.

«Вічна слава солдатам Червоної армії, котрі загинули у 1941-1945 роках на терені ґміни Дубіче-Церкєвне - громада ґміни», - було написано на пам’ятнику, відкритому 9 травня 1985 року.

Війт Дубіч-Церкєвних Леон Малашевський сказав, що пам’ятник не зруйнують, а передадуть до ґмінного сховища. Він визнав, що деякі жителі були проти усунення цього монумента.

«Червона армія визволила ті терени від окупації, а під іншу окупацію ми потім потрапили не зі своєї вини», - сказав він, додавши, що там громада не мала такого поганого досвіду, як в інших місцевостях, наприклад на Сувальщині та під час Августівської облави.

У середу також розібрали пам’ятник Польській робітничій партії (PPR), що увічнює пам’ять про трьох загиблих членів PPR, що знаходився у селі Вітово на терені цієї ґміни.

Подібна доля може спіткати ще один пам’ятник: лейтенанту Радянської арміїі Дмитру Москаленку, котрий загинув під час боротьби за ті терени у липні 1944 року. Цей монумент був відкритий у 25 річницю від його смерті.

Як зазначив війт, пам’ятник знаходиться на терені цвинтаря, і, на його погляд, цей монумент не зачіпають декомуніазційні положення.

Згідно з переліком Підляського воєводського управління у Білостоку, у цілому в регоіні є приблизно 20 пам’ятників та таблиць, що мають бути усунені на підставі закону про декомунізацію. На їхній демонтаж самоврядна влада має час до кінця березня. Від квітня пам’ятники, що мають бути розібрані, будуть усунені на підставі рішення воєводи.

Читайте також: В одному з підрозділів сил АТО зник військовослужбовець