Події
4 квітня 2018
У Вашингтоні виявили шпигунські пристрої, які можуть прослуховувати мобільні телефони
У міністерстві наголосили, що такі пристрої несуть суттєву загрозу.
news-image

У столиці США Вашингтоні та на його околицях працюють шпигунські пристрої, завдяки яким можуть прослуховуватися мобільні телефони, а також перехоплюватися розмови та повідомлення.

Інформує «Є!», з посиланням на ТСН.

Міністерство національної безпеки США виявило аномальну активність, яка властива нелегальним перехоплювачам сигналів мобільного зв'язку. Їх називають stingrays (дослівний переклад з англійської мови - скати). Про це пише "ВВС Україна". Ці пристрої зазвичай використовують іноземні шпигуни та злочинці. Проте хто їх використовує цього разу у Вашингтоні, поки що невідомо.

У міністерстві наголосили, що такі пристрої несуть суттєву загрозу.

Завдяки stingrays можна визначати унікальний міжнародний ідентифікатор абонента мобільного зв'язку. Цей пристрій - не більший за портфель. Він відправляє сигнал, маскуючись під вежу мобільного зв'язку, тим самим "обманює" мобільний телефон, який у результаті розкриває своє місце перебування та інформацію. Він шпигує не лише за телефоном однієї людини, але й збирає інформацію про всі телефони, які перебувають у радіусі дії перехоплювача.

Американський уряд визнав факт використання шпигунської апаратури у Вашингтоні чи не вперше. Про це взагалі стало відомо після того, як сенатор Рон Вайдер надіслав до Міністерства нацбезпеки США звернення про надання інформації щодо несанкціонованого використання таких приладів. Відповідь від відомства сенатор передав агенції Associated Press. У документі говориться, що дійсно в столиці Сполучених Штатів помітили аномальну активність, яка за своїми характеристиками, нагадує роботу шпигунських пристроїв. Чиновники також вказують, що аналогічну активність спостерігали за межами Вашингтона.

За використанням пристроїв-перехоплювачів американською поліцією стежить Спілка захисту громадянських прав США. Вона вказує, що подібна апаратура є в 73 організацій 25 штатів. Організація допускає, що подібних пристроїв набагато більше і не всі вони офіційно зареєстровані.

Тим часом політики у Вашингтоні переймаються, що ці пристрої можуть використовувати іноземні держави для міжнародного шпіонажу. 

Читайте також: У Харкові «швидка» потрапила в ДТП: двоє загиблих, троє поранених