Суспільство
6 квітня 2018
Традиції: що можна і не можна робити у Страсну п'ятницю
Віруючі повністю відмовляються від їжі до часу винесення в храм плащаниці, а з цього моменту дозволяється тільки вода та хліб.
news-image

Сьогодні в Україні відзначають одне з найсуворіших свят - Страсна п'ятниця. У цей день християни світу згадують про смерть Христа, а також страждання, які йому довелося перенести, щоб врятувати людство.

Gazeta.ua розповідає про головні традиції та заборони цього свята, пише «Є!».

Велика п'ятниця - день найсуворішого посту в християнстві. Віруючі повністю відмовляються від їжі до часу винесення в храм плащаниці, а з цього моменту дозволяється тільки вода та хліб.

Не можна працювати на землі. Українці вірили, що якщо посіяти чи посадити щось в цей день, то врожаю не буде.

По дому також працювати не можна. Готувати теж небажано. Не можна торкатися гострих металевих предметів в оселі: не займайтеся шиттям і вишивкою, нічого не ріжте – хліб можна тільки ламати.

У Страсну п'ятницю необхідно утриматися від вживання алкоголю і плотських утіх. Люди, які напиваються в цей день ризикують стати алкоголіками. Діти, які були зачаті в Страсну п'ятницю народжуються хворими або в майбутньому стають злочинцями.

За повір'ям, у страсну п'ятницю треба відмовитися від стрижки та фарбування волосся чи будь-яких інших косметичних процедур.

Паски і будь-яка випічка, яку спекли у Страсну п'ятницю не пліснявіє. Шматочок такої паски зберігають весь рік і дають хворій людині. Також шматочок паски весь рік, до наступного Великодня, зберігають в будинку за іконами – такий оберіг захищає від пожежі.

Читайте також:У Черкасах спекли більше тисячі пасок для українських бійців