Суспільство
8 квітня 2018
Жінка, яка називала себе одеситкою і «біженкою з Києва», з'явилася на мітингу в Ризі із плакатом «Я – Латвія» – ЗМІ
Ціпко використовують для російської пропаганди.
news-image
У Ризі на мітингу на підтримку навчання в Латвії російською мовою була присутня Марія Ціпко, яка зіграла в Україні низку ролей "скривджених хунтою" жінок. Про це повідомляє "ОстроВ".

На фотографії, опублікованій виданням, жінка тримає табличку із написом "Я – Латвія", а на грудях в учасниці мітингу – напис "Руки геть від російських шкіл!"

"ОстроВ" розповів, що Ціпко у Києві на Євромайдані була одночасно "солдатською матір'ю", "матір'ю донецьких дітей", "киянкою, працівницею ресторану" та "продавчинею з Тернополя"; у Харкові 1 березня 2014 року – показувала на камеру знайдені в захопленій облдержадміністрації "бандерівські" трофеї і називала себе харків'янкою; за деякий час вона стала "громадянкою Одеси" і "робітницею кафе" у Краматорську; пізніше в Москві називала себе "біженкою з Києва" та в Сімферополі – корінною кримчанкою.

Жінка також відрекомендувалася як "активістка" з Куликового Поля в Одесі, "голова виборчої комісії" в Луганську і "юрист із ДНР".

Усі її появи знімали російські телевізійники і використовували для пропаганди.

Мітинг у Ризі був відповіддю проросійських громадян на ухвалені 22 березня Сеймом Латвії поправки до закону про освіту, які передбачають поступовий перехід шкіл національних меншин на навчання державною мовою. Планують, що перехід завершиться у 2021–2022 навчальному році.

Усього в Латвії діють 168 початкових і 108 середніх шкіл, де навчання проводять російською мовою. Водночас, за даними міносвіти, з 2009-го до 2016 року частка учнів, які складали випускні іспити латиською мовою, зросла з 60% до 85%.

Міністерство закордонних справ РФ засудило поправки до латвійського закону про освіту.