Війна
10 квітня 2018
Туреччина готова послати миротворців на Донбас
Туреччина підтримала розгортання миротворчої місії ООН на окупованій частині Донбасу і заявила про готовність долучитися до неї, про це Петро Порошенко заявив на своєму офіційному сайті та у соцмережах.
news-image

Туреччина підтримує введення миротворчої місії на Донбас, і готова взяти в ній участь, заявив президент України Петро Порошенко за підсумками зустрічі зі своїм турецьким колегою Реджепом Ердоганом, пише «Є!» з посиланням на Радіо Свобода.

Лідери двох держав обговорили також економічну співпрацю, ситуацію на Донбасі та долю українських політв’язнів у анексованому Росією Криму. Цього року Україна оскаржуватиме дії Росії на окупованих територіях на різних міжнародних майданчиках, і підтримка турецької сторони є вкрай важливою, стверджує частина українських експертів. Деякі з них наголошують, що участь Туреччини у миротворчій місії на Донбасі є вигідною для України з цілої низки причин. Між тим, у адміністрації Реджепа Ердогана про подробиці зустрічі з Порошенком наразі не повідомляють.

Президент України Петро Порошенко зустрівся у Стамбулі з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом, у зустрічі взяли участь і міністри закордонних справ обох держав: Павло Клімкін та Мевлют Чавушоглу. Зустріч 9 квітня стала несподіванкою і для медіа, і для експертного середовища: жодних офіційних анонсів сторони не робили.

Найголовніший підсумок зустрічі глав держав: Туреччина підтримала розгортання миротворчої місії ООН на окупованій частині Донбасу і заявила про готовність долучитися до неї, про це Петро Порошенко заявив на своєму офіційному сайті та у соцмережах.

«Туреччина підтримала розгортання миротворчої місії ООН на окупованій частині Донбасу і заявила про готовність взяти у ній участь. Це було однією з тем розмови з Президентом Туреччини Recep Tayyip Erdoğan та Міністром закордонних справ Туреччини Мевлютом Чавушоглу», – написав Порошенко.
 

Порошенко поінформував Ердогана про ситуацію на Донбасі, обговорив з ним ситуацію в окупованому Росією Криму, зокрема президенти порадилися про те, як домогтися звільнення з російських в’язниць українських політичних в’язнів.

Сторони засудили використання хімічної зброї на території Сирії, а також обговорили підготовку до сьомого засідання Стратегічної ради високого рівня між Україною і Туреччиною.

Під час візиту Петра Порошенка до Стамбула ішлося і про економіку, зокрема про спільні інвестиційні, енергетичні й торговельні проекти. Зокрема, ішлося про тристоронню економічну співпрацю між Україною, Туреччиною і Катаром.

Окремо президенти обговорили ключові напрями поглиблення двостороннього співробітництва в торговельно-економічній та інвестиційній сферах, а також можливості реалізації спільних проектів в енергетичній сфері. Серед іншого, йшлося про тристороннє співробітництво між Україною, Туреччиною та Катаром.

Готовність Туреччини надати миротворців означає перехід на новий етап підготовки місії – експерт

Готовність Туреччини надати своїх миротворців для місії на Донбасі є позитивною новиною для України, і означає перехід до наступної стадії підготовки до введення миротворців, пояснив у крментарі Радіо Свобода військовий експерт, співзасновник ГО «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський.