Політика
11 квітня 2018
Єльченко вважає малоймовірним введення миротворців на Донбас у 2018 році
Єльченко: Я залишаюся песимістом.
news-image

Постійний представник України при Організації Об'єднаних Націй Володимир Єльченко вважає малоймовірним введення миротворчої місії ООН на Донбас у 2018 році. Про це він сказав в інтерв'ю "Українським новинам", яке опублікували 10 квітня, передає «Є!».

Я залишаюся песимістом у цьому питанні. Можливо, зі мною багато хто не погодиться, але я вважаю, що для успіху в цій справі треба, щоб виникли якісь умови чи "збіглися зірки", можна по-різному говорити. Поки цього не відбувається... Є банальна фраза "ніколи не говори "ніколи". Я вважаю, що цього року це дуже малоймовірно. Я хотів би помилятися, але моя думка така, – зазначив Єльченко.

Дипломат додав, що будь-яка миротворча операція ООН можлива тільки в тому разі, якщо є згода сторін конфлікту.

Наша ситуація стосується згоди України і Росії. Але тут є ще одна заковика: Росія категорично не визнає себе стороною цього конфлікту. Вона спочатку повинна визнати себе стороною конфлікту, а потім дати свою згоду на миротворчу операцію. Але ці два кроки Росії буде зробити дуже важко, у сьогоднішньому її вигляді та із сьогоднішньою її позицією, – підкреслив дипломат.

На думку Єльченка, Росія буде до останнього виступати проти присутності миротворців на українсько-російському кордоні.

А це, у свою чергу, та "червона лінія", якої ми ніколи не перейдемо. Росіяни теж, напевно, ніколи її не перейдуть у зворотному напрямку. Можна сперечатися на круглих столах, семінарах, у нас багато експертів на цю тему вже висловилося, але, на жаль, немає тієї реалістичної платформи, на якій можна почати роботу в Раді Безпеки над мандатом такої місії, – додав він.

Однак посол заявив, що не вважає ситуацію повністю тупиковою.

Знаєте, у світі все змінюється дуже різко. "Справа Скрипалів", наприклад. Ніхто не міг передбачити, що таке станеться, а бачите, який вона викликала резонанс – і санкції, і вислання російських дипломатів. Якщо на якомусь етапі Росія зрозуміє, що утримувати Донбас у тому вигляді, у якому він є зараз, їй уже не під силу, тоді вони погодяться на те, щоб туди увійшли сили ООН, – припустив Єльченко.