Події
11 квітня 2018
Російських найманців доправляли у Сирію літаками українських чартерів – Reuters
Із території РФ літаки вилітають з аеропорту Ростова-на-Дону.
news-image

Російських найманців перекидають у Сирію літаками приватної сирійської авіакомпанії Cham Wings, яка використовувала літаки українських авіакомпаній "Хорс" і "Дарт". Про це йдеться в розслідуванні Reuters, передає «Є!» із посиланням на Економічну правду.

Із території РФ літаки вилітають з аеропорту Ростова-на-Дону, їхніх рейсів немає в офіційному розкладі.

Росіянин, який чотири рази побував у Сирії як військовий контрактник, розповів агентству, що військові літаки РФ використовують для перекидання найманців тільки тоді, коли вони не поміщаються в чартери Cham Wings.

Загальної кількості скерованих до Сирії найманців Reuters встановити не змогло, пояснивши, що не всі пасажири авіарейсів могли згодом залишитися на території Сирії.

Про те, що чартери Cham Wings вилітали з Ростова в Дамаск, свідчать дані сервісів для відстеження переміщень авіатехніки.

У зв’язку з нестачею літаків, Cham Wings використовувала літаки інших компаній, у т.ч. українських.

Українські авіакомпанії "Хорс" і "Дарт" за останні сім років придбали або взяли в оренду 84 старі літаки Airbus і Boeing. Згідно з даними Reuters, "Хорс" і "Дарт" ці літаки знову продавали або здавали в оренду.

Як мінімум 40 із них були використані в Ірані, Сирії та Іраку.

У вересні 2017 року мінфін США ввів проти компаній "Хорс" і "Дарт" санкції, оскільки, за його даними, вони допомагають юрособам, які потрапили під санкції, купувати американські літаки.

"Якщо за підсумками перевірки Державіаслужби інформація підтвердиться, Міністерство інфраструктури буде рекомендувати уряду і РНБО внести зазначені компанії і їх власників у санкційний список. Їх сертифікати буде анульовано", – заявив міністр інфраструктури Володимир Омелян.