Події
11 квітня 2018
Балух відмовився припиняти голодування, яке розпочав 19 березня
Суд в анексованому Росією Криму визнав Балуха винним у зберіганні боєприпасів.
news-image

Заарештовнаний в анексованому Росією Криму український активіст Володимир Балух відмовився припиняти голодування, повідомляє кореспондент Крим.Реалії, проекту Радіо Свобода, із залу підконтрольного Кремлю Роздольненського районного суду, пише «Є!».

За словами кореспондента, активіст виглядає хворобливо і тримається за ґрати.

Балух від 19 березня голодує на знак протесту проти вироку в одній із порушених проти нього справ.

22 народних депутата України підписали звернення до Балуха з проханням припинити голодування. Зокрема, підписи поставили Рефат Чубаров, Світлана Заліщук, Мустафа Найєм, Єгор Соболєв, Владислав Голуб, Сергій Лещенко, Олег Мусій, Андрій Білецький, Борислав Береза.

Суд в анексованому Росією Криму визнав Балуха винним у зберіганні боєприпасів і присудив йому 3 роки і 5 місяців позбавлення волі в колонії-поселенні, а також штраф у розмірі 10 тисяч рублів (близько 4,6 тисяч гривень).

Інша справа порушена проти активіста через заяву начальника ізолятора тимчасового тримання в селищі Роздольне Валерія Ткаченка, який стверджує, що Балух його побив. При цьому сам активіст і його захист заявляють, що це Ткаченко напав на нього.

19 березня підконтрольний Кремлю Роздольненський районний суд обрав для Володимира Балуха запобіжний захід у цій справі у вигляді тримання під вартою до 19 червня 2018 року.

Крім того, адвокат Балуха Ольга Дінзе заявила, що активіста побив конвой у СІЗОпісля розгляду апеляційної скарги в його справі. З цього приводу триває перевірка.

Міністерство закордонних справ України неодноразово закликало Росію негайно звільнити Балуха, відколи його в грудні 2016 року затримала ФСБ.

Співробітники ФСБ стверджували, що знайшли на горищі будинку, де живе Володимир Балух, 90 патронів і кілька тротилових шашок.

Захист Балуха і правозахисники заявляють, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію – через прапор України на подвір'ї його будинку.

Читайте також:МЗС вимагає від Росії звільнити активіста Балуха, який оголосив голодування