Суспільство
11 квітня 2018
В Україні можуть ввести штраф на 1,7 млн грн за розсилку спаму
Депутати вирішили дати спаму бій, запропонувавши запровадити штрафи для тих, хто його розсилає.
news-image

Якщо реклама — двигун прогресу, то де в цій концепції місце для спаму? Мабуть, це філософське питання для світлих голів. Та звичайного споживача масова і небажана розсилка лише дратує, пише «Є!» з посиланням на портал Толкар.

Тож добре, що депутати вирішили дати спаму бій, запропонувавши запровадити штрафи для тих, хто його розсилає. Про таку норму йдеться у проекті Закону №8186, нещодавно зареєстрованому у Верховній Раді.

«Метою законопроекту є впровадження механізму захисту абонентів телекомунікаційних послуг від несанкціонованих електронних, текстових та/або мультимедійних повідомлень, з подальшим використанням їхніх контактних даних та можливістю використання цієї інформації в шахрайських цілях», — йдеться в пояснювальній записці до проекту.

Які ж норми хочуть затвердити слуги народу? Наприклад, автори документу пропонують зобов’язати оператора блокувати відправника спаму за відповідною заявою споживача.

Бази даних (ПІБ, адреса, номер телефону) можна буде викладати тільки у разі згоди, наданої споживачем. Окрім цього, «забороняється передача персональних даних абонентів третім особам для використання, не пов’язаного з наданням телекомунікаційних послуг, замовлених споживачем, та безпосередньою діяльністю оператора, провайдера з надання таких послуг».

Щодо покарання. За організацію розсилки спаму та/або сприяння такій розсилці треба буде сплатити штраф у розмірі від 850 тис. грн до 1,7 млн грн. Такі ж суми світять за розповсюдження спаму, якщо це не призводить до збою у роботі мереж та техніки, та якщо споживач не надав згоди на отримання розсилки.

Поки що документ перебуває на розгляді у відповідному комітеті. У разі ухвалення спамери мають протягом трьох місяців після набрання цим Законом чинності повідомити споживачів про їхні підписки на розсилки.

Таке повідомлення має містити механізм відмови від розсилок шляхом переходу за гіперпосиланням та/або шляхом зворотного надсилання повідомлення відправнику зі словом «Стоп».