Політика
13 квітня 2018
Прем'єр Молдови розповів, коли Київ і Кишинів повинні подати заявку на членство в ЄС
Політик визнав, що Молдова не буде готова подавати заявку в найближчі два роки.
news-image

Молдова і Україна повинні розглянути питання спільної подачі в майбутньому заявки на членство в Європейському союзі. Про це заявив прем'єр-міністр Молдови Павел Філіп в інтерв'ю "Європейській правді", передає «Є!»

"Я думаю, що дуже варто зробити це разом. Можна домогтися більшого, якщо діяти разом - і з Україною, і з Грузією. У наших країн вже є угоди про асоціацію, у нас є безвіз", - сказав Філіп.

Він також зазначив, що мова йде не тільки про спільну заявку, до трьох країн можна застосовувати різні особливі механізми.

"Ми хочемо спільно звернутися до ЄС з приводу додаткових фінансових інструментів для наших трьох країн. Інтеграція в Європейський Союз - наша спільна мета. Тому ми повинні об'єднати свої зусилля. Якщо ми будемо спільно розповідати про це країнам-членам ЄС, то нам вдасться бути більш переконливими", - підкреслив він.

У той же час Філіп визнав, що Молдова не буде готова подавати заявку в найближчі два роки.

"Я не думаю, що ми будемо готові подати заявку ні в нинішньому, ні навіть в 2019 році", - зазначив він.

Нагадаємо, у листопаді минулого року Європарламент ухвалив резолюцію, в якій рекомендував на саміті "Східного партнерства" створити для України, Молдови та Грузії окремий трастовий фонд та винагородити країни за реформи, запропонувавши їм вступити в митний союз.

Утім, модель так званого "Східного партнерства плюс" так і не була відображена у резолюції саміту СхП.

Читайте також: Україні слід бути готовою і до активної операції РФ на Донбасі, і до компромісу - Аваков