Події
16 квітня 2018
У записах Холодницького немає підстав для притягнення його до кримінальної відповідальності - Луценко
За словами генпрокурора, наразі САП керує зараз перший заступник Н. Холодницького.
news-image

У записах, зроблених в кабінеті керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назара Холодницького, немає підстав для притягнення його до кримінальної відповідальності, однак вбачається дисциплінарне порушення, заявляє генеральний прокурор України Юрій Луценко, передає «Є!» із посиланням на Укріфнорм.

"Аналізував (плівки - ред.) керівник НАБУ пан Ситник і я, як керівник Генпрокуратури... І він, і я дійшли висновку, що в них (плівках - ред.) явно вбачається дисциплінарне порушення, й одразу скажу, що жодних хабарів, які вимагав або отримав Холодницький, там не зафіксовано. І тому кримінального переслідування на цей момент я не вбачаю", - сказав І. Луценко журналістам на брифінгу в понеділок у Києві.

Генпрокурор повідомив, що наразі Н.Холодницький у відпустці.

"Назар Іванович Холодницький був у мене... Він прийняв рішення піти на певний час у відпустку, при цьому гарантуючи, що він напише свої пояснення або дасть їх усно, тобто буде співпрацювати з КДК (Кваліфікаційна дисциплінарна комісія прокурорів - ред.)", - сказав Ю.Луценко.

За словами генпрокурора, в даний час САП керує зараз перший заступник Н.Холодницького.

"Але тут є одна дуже специфічна ситуація: справа в тому, що пан Холодницький об'єднує в собі дві іпостасі. Він керівник САП, і в цій іпостасі його може заміщати його перший заступник Грищук, але він (Н.Холодницький - ред.) ще й заступник генпрокурора, і в цій іпостасі жоден з його підлеглих бути не може ... Виконувати обов'язки заступника генпрокурора може лише інший заступник з розподілу обов'язків, але закон про антикорупційне бюро і САП категорично заміщає будь-кому з моїх колег втручатися, а тим більш давати вказівки НАБУ", - пояснив він.

Разом з тим, генпрокурор додав, що певну частину функцій Н.Холодницького тимчасово може виконувати генеральний прокурор.

"Це дуже маленькі функції, наприклад, підписи за підозрами щодо окремої категорії підозрюваних", - розповів Ю.Луценко.

Він пояснив, що буде підписувати зміни в складі групи прокурорів на час відпустки Н.Холодницького.

"Але є багато функцій, які за відсутності керівника САП не можу виконувати навіть я, відповідно до закону - мені це імперативно заборонено - і тому ситуація досить складна для аналізу. Але дочекаймося рішення КДКП", - сказав генпрокурор.

Ю.Луценко також висловив думку, що необхідно на законодавчому рівні вирішити питання передачі функцій керівника САП на час його відсутності, які наразі не можна ні на кого покласти.

Як повідомлялося, в середині березня ЗМІ поширили інформацію з посиланням на джерела про те, що в кабінеті керівника САП Н.Холодницького була встановлена "прослушка", до чого може бути причетне НАБУ. З'явилася також інформація про нібито намір Н.Холодницького піти у відставку найближчим часом. У САП заявили, що Н.Холодницький продовжує виконувати свої обов'язки керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

30 березня 2018 року стало відомо, що в КДК прокурорів з підписами генпрокурора і директора НАБУ спрямовані дисциплінарні скарги про вчинення Н.Холодницьким дисциплінарних проступків. За інформацією Генпрокуратури, дисциплінарні скарги були направлені в КДКП в рамках кримінального провадження, яке розслідує НАБУ спільно з Генпрокуратурою за здобутим в ході слідства фактами.

Директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник розповів про справи, негативні процеси навколо яких послужили підставою для відкриття кримінального провадження, за яким Н.Холодницький викликається на допит як свідок у департамент з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генпрокуратури.

"Мова йде про справу розкрадання коштів чиновниками мерії Одеси; справи за заявою в.о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун за фактом пропозиції їй неправомірної вигоди; справи, що стосується фірми "Золотий мандарин", яку пов'язують з народним депутатом Логвинським (Георгій Логвинський, фракція "Народний фронт" - ред.); розслідувань, пов'язаних з е-деклараціями вищих посадових осіб; розслідувань, пов'язаних з бізнес-інтересами власника великого агрохолдингу", - розповів він.

Сам Н.Холодницький заявив, що як і раніше виконує свої обов'язки на посаді керівника САП, відставки і звільнення не боїться.

Читайте також: Спецперевірка кандидатів у ЦВК завершилася - Парубій