Події
16 квітня 2018
Пожежа у Кемерові: експерти пояснили, чому сталося коротке замикання
Замикання у торговому центрі у Кемерово сталося через те, що дах будівлі протік, адже там вчасно не прибрали сніг.
news-image

Коротке замикання у торговому центрі у Кемерово сталося через те, що дах будівлі протік, адже там вчасно не прибрали сніг.

Про це пише “Комерсант”, посилаючись на попередній висновок дослідного центру експертизи пожеж Санкт-Петербурзького університету ДПС Міністерства надзвичайних ситуацій Росії, інформує «Є!» з посиланням на український інтерес.

Коли сніг почав танути, вода потрапила на дроти, розміщені над дитячою ігровою зоною на четвертому поверсі. Там і сталося коротке замикання.

При цьому із незрозумілих причин не спрацювали автоматичні вимикачі для захисту від замикань і перевантажень.

Ймовірно, першою загорілася пластикова люстра над басейном з поролоновими кубиками, які загорілися через розплавлений пластик.

Також експерти кажуть, що протипожежна система не залила вогонь водою, оскільки через морози у водопроводі замерзла вода. Займання роздула вентиляція.

Крім того, сповіщення про пожежну тривогу не включалося автоматично: його мав активувати охоронець, який з невідомих причин цього не зробив.

Будівля торгового центру “Зимова вишня” у Кемерові спалахнула 25 березня. Рятувальники гасили вогонь і шукали загиблих аж до ранку понеділка. Унаслідок трагедії загинули 64 людини. Іще 85 людей вважають зниклими безвісти, більшість із них – діти 10-13 років.

Очевидці стверджують, що жертв набагато більше.

Пізніше суд заарештував директора компанії “Кемеровський кондитерський комбінат”. Саме цьому підприємству належить торговий центр “Зимова вишня”, де сталася пожежа. Також взято під варту керівника інспекції російського Держбуднагляду Танзілію Комкову. Її звинувачують у зловживанні посадовими повноваженнями.

Раніше було арештовано технічного директора “Зимової вишні” Георгія Соболєва, керівника ТРЦ Надію Судденок та охоронця Сергія Антюшкіна, який не увімкнув пожежну сигналізацію.

Губернатор Кемеровської області Аман Тулєєв подав у відставку за власним бажанням.