Суспільство
22 квітня 2018
У замаху на Скрипаля підозрюють агента ФСБ із позивним Гордон – ЗМІ
Скрипалів отруїли речовиною "Новачок" у британському Солсбері.
news-image
Поліція Великобританії підозрює у замаху на колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля та його доньку Юлію у британському Солсбері 54-річного агента ФСБ із позивним Гордон, повідомляє The Mirror 22 квітня, передає «Є!» посилачюсь на Гордон.

За даними видання, чоловік може використовувати псевдонім Міхаілс Савікіс і ще два інші імені.

Водночас британська поліція підозрює, що Савікіс уже повернувся у Росію, тому допитати його не вийде.

Детективи припускають, що Гордон був однією із шести осіб, причетних до замаху на Скрипалів, яких отруїли нервово-паралітичним газом "Новачок".

Інформація про колишнього агента ФСБ з'явилася під час п'ятигодинного допиту в поліції Лондона колишнього агента КДБ Бориса Карпічкова, який проживає у Великобританії. Він розповів правоохоронцям, що стикався з Гордоном на початку 90-х років. У КДБ Гордон був капітаном, а після розвалу СРСР вступив на службу до ФСБ. Він здобув вищу юридичну освіту у Латвії, використав легенду успішного бізнесмена у сфері безпеки.

Карпічков, за даними видання, повідомив, що підозрюваний – "дуже розумна, освічена, амбітна і жорстока людина", яка також вивчала бойові мистецтва, і вміє швидко завойовувати довіру інших людей.

Він також заявив, що Гордон виконував "найбрудніші" доручення ФСБ. За даними Карпічкова, відомо щонайменше про одне скоєне ним убивство – кримінального авторитета в Латвії.