Суспільство
24 квітня 2018
Судова реформа: іспит провалили 16 служителів Феміди
Співбесіди із суддями першої тисячі проводяться у колегіальному складі ВККСУ протягом цілого дня в режимі онлайн тричі на тиждень.
news-image
За результатами співбесід, які відбулися з 23 березня до 20 квітня, 16 суддів визнано такими, що не відповідають займаній посаді.

Про це інформує прес-служба Вищої кваліфікаційної комісії суддів, пише «Є!» з посиланням на Укрінформ

«За результатами співбесід, які відбулися з 23 березня по 20 квітня поточного року, було заслухано 578 суддів місцевих та апеляційних судів. Протягом цих днів 431 суддя підтвердив здатність здійснювати правосуддя, тобто цих суддів визнано такими, що відповідають займаній посаді; 16 суддів визнано такими, що не відповідають займаній посаді; стосовно 103 суддів оголошено перерву; стосовно 23 суддів кваліфікаційне оцінювання зупинено; стосовно 2 суддів оцінювання припинено; стосовно 3 - відкладено розгляд питань», - ідеться в повідомленні.

Співбесіди із суддями першої тисячі проводяться у колегіальному складі ВККСУ протягом цілого дня в режимі онлайн тричі на тиждень.

До етапу співбесід допущено тих суддів, які у рамках кваліфікаційного оцінювання успішно склали дворівневий іспит, - анонімне письмове тестування та практичне завдання на вміння формувати судові рішення. Окрім того, 31 суддя не склав іспитів, відповідно до співбесід ці судді не були допущені та є такими, що підлягають звільненню.

Стосовно 14 із 16 суддів, яких визнано такими, що не відповідають займаній посаді, комісія не отримала жодних висновків чи інформації від Громадської ради доброчесності (ГРД). Серед них - судді, які виносили рішення щодо справ Майдану і які не змогли пояснити джерела походження майна та мають інші невідповідності у деклараціях. 

Перерва стосовно 103 суддів оголошена через наявність питань у комісії щодо досьє судді, а також через висновки ГРД, надані комісії з неналежним оформленням. 

Для того, щоб ВККСУ практично могла врахувати ці висновки, ГРД на усунення недоліків надано додаткових 10 днів. 

«Рішення стосовно цих суддів буде прийнято згідно з графіком оцінювання пізніше. Так само, як і щодо 23 суддів, стосовно яких оцінювання зупинено через відкриті дисциплінарні справи у Вищій раді правосуддя, а також наявність підстав для дисциплінарної відповідальності судді», - ідеться в повідомленні.

Таким чином, стосовно 25% суддів питання подальшої кар'єри залишається відкритим.

«Завдання оцінити всіх суддів країни є серйозним викликом, але воно цілком реалістичне. Всі процедури оцінювання організовані чітко та злагоджено, з дотриманням законодавства та міжнародних стандартів», - зазначає член ВККСУ Михайло Макарчук.

Як повідомлялося, перша тисяча суддів, які проходять кваліфікаційне оцінювання, перебувають на етапі публічних співбесід, що транслюються на YouTube-каналі ВККСУ. Цій роботі передувало розпочате у листопаді 2017 року психологічне тестування, складення дворівневого іспиту, вивчення досьє суддів, що містять матеріали, отримані комісією від численних державних органів та установ, серед яких НАБУ, ГПУ та СБУ.

У ВККСУ нагадують, що з червня 2016 року 2500 суддів подали у відставку, зокрема, через небажання проходити кваліфікаційне оцінювання. А це - 31 % від загальної кількості суддів країни.

Читайте також:Хотів $ 8 тис. за «правильне» рішення: столичного суддю зловили на хабарі