Суспільство
26 квітня 2018
Україна за 10 років скоротила викиди вуглекислого газу в атмосферу на 43%
Україна - одна з перших країн, яка у квітні 2016 року підписала Паризьку кліматичну угоду.
news-image

Україна у 2017 році порівняно з 2007 роком скоротила викиди вуглекислого газу в атмосферу на 43,1% - до 124,2 млн тонн, повідомляє Державна служба статистики, пише «Є!» з посиланням на УНІАН.

Також наголошується, що за 10 років обсяг викидів інших забруднюючих речовин скоротився в 2,8 разу - до 2,585 млн тонн. 

«Таке стрімке зниження рівня викидів, особливо вуглекислого газу, пояснюється падінням рівня промислового виробництва в нашій країні у період 2007-2017 років. Також слід врахувати втрату в статистиці підприємств-забруднювачів, які залишилися на тимчасово окупованій території - в Криму і на Донбасі», - прокоментував дані статистики експерт Центру Разумкова в енергетичній сфері Сергій Дяченко.

Таку саму думку про причини зниження викидів висловив експерт на ринку нафти і нафтопродуктів, директор спеціальних проектів Науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев. Він також додав, що істотний внесок у падіння викидів зробило зниження частки ТЕС в енергобалансі країни у результаті втрати контролю над вугледобувними шахтами Донбасу.

Україна - одна з перших країн, яка у квітні 2016 року підписала Паризьку кліматичну угоду. Ця угода носить глобальний характер, вона була прийнята на 21-й Конференції Сторін Рамкової конвенції ООН про зміну клімату. Угода зобов'язує країни-підписанти скорочувати викиди парникових газів і, відповідно, поступово відмовлятися від вуглецевого сценарію розвитку економіки.

У грудні 2017 року Кабмін затвердив Концепцію реалізації державної політики у сфері зміни клімату на період до 2030 року. Згідно з планом щодо реалізації Концепції, у 2018 році мають бути розроблені проекти законів про моніторинг викидів парникових газів і торгівлі квотами на такі викиди.

Читайте також:Україна опинилася серед найбрудніших країн Європи