Суспільство
27 квітня 2018
Кабмін почав реалізацію плану реінтеграції Криму – Черниш
Черниш: Проблема Криму часто оголошується як проблема території.
news-image

Уряд України розпочав реалізацію міжвідомчого плану заходів щодо підтримки зв'язків з українцями в окупованому Криму. Про це на брифінгу в Києві 26 квітня заявив міністр із питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш, повідомляє "Укрінформ", передає «Є!».

Нещодавно уряд затвердив план, який дозволяє сконцентрувати зусилля всіх без винятку органів влади на підтримку зв'язків із нашими українськими громадянами, які проживають в окупації. Ще раз підкреслю: це не завдання лише одного міністерства, це завдання уряду, тобто це спільна робота всіх міністерств і відомств, – зазначив міністр.

За його словами, важлива роль у реалізації плану належить неурядовим організаціям.

Є багато національних стратегій і програм, у яких так чи інакше зачіпається проблема Криму. Вона дуже часто оголошується як проблема території. Ми дійсно хочемо змінити не тільки власний підхід, але і підхід чиновників в інших відомствах. Ми хочемо, щоб вони нарешті побачили людину, яка там живе, в окупаційних умовах, яка продовжує вірити у власну державу, – сказав Черниш.
Метою плану заходів є забезпечення дотримання прав і свобод громадян України, які є внутрішньо переміщеними особами, громадян, які проживають на тимчасово окупованих територіях, а також реінтеграція цих територій та її населення у єдиний конституційний простір України, – додав перший заступник глави міністерства Юсуф Куркчі.

Він розповів, що план заходів передбачає насамперед допомогу у забезпеченні доступу жителів Криму до української медицини, освіти, культури та ЗМІ, захист осіб, які зазнали утисків, захист культурної спадщини.