Політика
28 квітня 2018
Україна і США вийшли на новий рівень військово-технічної співпраці – Чалий
Розвиток взаємодії між Україною та США.
news-image
Розвиток взаємодії між Україною та США у сфері військової допомоги та безпеки перейшов на "принципово новий" рівень співробітництва, починаючи від поставок снайперських систем, до безпеки на морі й у повітрі.

Таке переконання висловив посол України в США Валерій Чалий в інтерв'ю онлайн-виданню Rubryka.com, передає «Є!».

У військово-технічній сфері маємо принципово новий рівень співпраці. Ми отримуємо вже досить довго потужні снайперські системи. Наступний етап нашої взаємодії й допомоги – це безпека морського простору й повітря, - зауважив Чалий.

 У цьому зв'язку він поінформував, що останнім часом були проведені зустрічі з керівниками всіх видів військ і берегової охорони США. 

Нам є багато, про що говорити. Особливу вагу мають зустрічі й консультації між Пентагоном і нашим Міністерством оборони, - підкреслив Чалий.

Він наголосив, що нинішні темпи двосторонньої співпраці є набагато вищими, ніж 2015 року.

Так, ми отримували безпілотники, протимінометні, протибатарейні радари, засоби захищеної комунікації, за що дуже вдячні. Проте, навіть за наявності політичної волі, ми досить довго очікували на фактичне направлення військової техніки і озброєнь,- зазначив він.

Зараз, за словами Чалого, це питання вирішене, й до того ж, оформлення експортних дозволів у США проходить значно швидше.

Чалий також звернув увагу, що в проекті США на 2019 рік закладено збільшений кошторис на програми допомоги у сфері безпеки та оборонної для Україні. 

Це потужний сигнал, що Сполучені Штати стоять поруч з Україною, продовжуватимуть тренування наших Збройних сил, забезпечення їх відповідним обладнанням, у тому числі летальною оборонною зброєю, - зауважив дипломат.

Посол також висловив переконання, що американська сторона також "багато в чому виграє" від такого співробітництва. "Програми тренування є взаємовигідними, відбувається ознайомлення Національної гвардії США з досвідом гібридної війни. І на майбутнє це закладає добрі підвалини для нашого стратегічного партнерства", - розповів посол України в США.