Україна
4 травня 2018
Угоди з лікарями підписали близько двох мільйонів українців
Найактивніші жителі Харківської області.
news-image

2 травня минув місяць із дня, коли українці отримали право підписувати декларації з обраними терапевтами, педіатрами та сімейними лікарями. Договори з медиками за цей час підписали майже 2 млн громадян, повідомляють у Міністерстві охорони здоров'я.

Інформує «Є!», з посиланням на gazeta.ua.

Найактивніші жителі Харківської області, де підписано 230,6 тис. декларацій, Києва — 225 тис. декларацій, Вінниччини — понад 186 тис., а також Донецької та Дніпропетровської областей — 177,7 тис. і 168 тис. декларацій відповідно. Найчастіше обирають лікарів українці віком 40–64 років.

— Основа успіху кампанії "Лікар для кожної сім'ї" — відповідальне ставлення місцевої влади до здоров'я власної громади. У тих містах та селах, де місцева влада добре підготувалася — медзаклади підключені до інтернету, є комп'ютери для приєднання до електронної системи охорони здоров'я та принтери й папір для підписання декларацій — процес рухається, — говорить Уляна Супрун, 55 років, виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я.

Вона попередила, що неприпустимим є стягнення коштів із пацієнтів у вигляді продажу бланків декларацій або абонентної плати за обслуговування.

— Неправдивою є інформація про те, що ті, хто не підпише декларацію до кінця року, залишиться без медичної допомоги або буде змушений за неї платити, — додає міністр.

Підписання декларацій здійснюється безстроково. Пацієнт у будь-який момент може обрати іншого лікаря, анулювавши декларацію із попереднім.

Читайте також: Медичні серіали лікарям: Москаль розкритикував ініціативу МОЗ