Суспільство
4 травня 2018
Українці назвали розмір зарплати, на яку можна нормально жити
Чиновники вважають, що 7-8 тис. грн на місяць - нормальна сума "для гідного життя".
news-image

Заступник начальника державної служби зайнятості Сергій Кравченко вважає, що для гідного життя українцям достатньо семи-восьми тисяч гривень на місяць. На думку чиновника, це зарплата, на яку "людина може жити, а не існувати". Українці в різних регіонах розповіли, чи справді цих грошей достатньо, пише "Сегодня", передає «Є!»

В Полтавській області 7 тис. грн – це середня зарплата.

"Комуналка – 3,5 тис. грн. Проживання, продукти становлять мінімум 200-300 грн на день. Нічого не залишається. Виходить у мінусах", – розповідають місцеві жителі.

За їх словами, крім виживання, не вистачає ні на що – ні на заощадження, ні на подорожі.

Львівська область – третя в рейтингу середніх зарплат в Україні. Згідно з офіційними даними, львівським фахівцям платять в середньому 8 тис. грн на місяць. Втім, люди кажуть, що цього мало.

"Це мало. 2 тис. грн йде на комунальні послуги. У нас сім'я велика, на їжу багато йде. Ще потрібно одягнутися, потрібні ліки. Хоча б 10 тис. грн... А нормально – це 15 тис. грн хоча б", – каже місцева жителька Оксана Малишенко.

При цьому зарплата у 7000 гривень недосяжна для більшості жителів Сумської області. Втім, місцеві жителі запевняють – на життя не вистачить навіть цієї суми.

Щонайменше десять тисяч гривень на місяць потрібно киянам.

"Думаю, близько 9-10 тис. грн мінімум. Але я вважаю, треба заробляти більш як 10 тис. грн, щоб нормально вижити. Я на їжу близько 9 тис. грн витрачаю, а ще одягнутися треба, і проїзд... Зараз проїзд дорогий теж", – зауважують кияни.

В Держкомстаті з'ясували, на що саме українці витрачають зароблені гроші. Виявилося, що з середнього по країні окладу 8 382 грн половина йде на харчування, ще 17% – на комуналку. Інші гроші витрачаються на транспорт, одяг і ліки.

Читайте також: У гуртожитку Дніпра студенти побилися через гучний секс (фото, відео)