Суспільство
6 травня 2018
В які університети треба буде здавати вступні іспити: варіант Міносвіти
У першу чергу мова йде про мистецькі освітні заклади.
news-image

З 2008 року обов’язковою умовою вступу до закладу вищої освіти є наявність Зовнішнього незалежного оцінювання. Однак деяким університетам, інститутам чи академіям можуть невдовзі дозволити запровадити вступні іспити.

У першу чергу мова йде про мистецькі освітні заклади. Про це заявив заступник міністра освіти і науки України Юрій Рашкевич, передає «Є!» посилаючись на "Укрінформ".

ЗНО не можна відмінити, ось тільки де його оптимальне застосування – питання дискусійне. У нас ЗНО виникло як інструмент для боротьби зі зловживаннями при вступі до вузу, у боротьбі з корупцією, і воно продовжує відігравати дуже позитивну роль. Втім, є інший бік питання. ЗНО замінює вступні іспити. І дуже багато вишів, в тому числі й мистецькі, скаржаться на те, що ЗНО обезличує талант, – розповів Юрій Рашкевич.

Відтак, за його словами, невдовзі в Міністерстві освіти та науки можуть дозволити деяким навчальним закладам самостійно запроваджувати вступні іспити.

В усьому світі відбір до мистецьких вишів проводиться на основі таланту, а не на основі знання української мови, історії чи математики. Ми йдемо до того, якщо ЗНО займе своє місце на виході зі школи, і атестат стане допуском до системи вищої освіти, то далі університети та інститути будуть самі вирішувати: хто буде приймати без іспитів, а хто влаштує творчі чи поглиблені наукові іспити. До цього треба йти дуже обережно, – зазначив Рашкевич.

Чиновник також зауважив, що є проблема із вступниками на медичні та педагогічні спеціальності. Причина в тому, що "поки в Україні ніхто не з’ясовує, чи людина здатна до педагогічної роботи", через що велика кількість фахівців з педосвітою не працюють за спеціальністю.