Політика
6 травня 2018
Британія підтримує ідею Франції щодо «європейської армії»
Велика Британія підтримує французький план.
news-image
Велика Британія підтримує французький план створення європейських сил реагування попри вихід країни з Європейського Союзу.

Про це заявив міністр із закупівель в оборонній сфері в британському уряді Фредерік Курзон, повідомляє RFI.

Ми дуже зацікавлені в підтримці президента Макрона в цій ініціативі, - заявив він під час зустрічі міністрів оборони країн-членів ЄС у столиці Болгарії.
Ми з нетерпінням чекаємо на зустріч зі своїми французькими колегами для опрацювання ідей, які вони сформулювали для більш ефективної та об'єднаної системи безпеки та оборони в Європі. Ми вважаємо, що це відіграє свою роль, - сказав Курзон.

За його словами, ініціатива Франції із започаткування європейських сил реагування (European Intervention Initiative) допоможе Великій Британії досягти "глибокого та особливого партнерства з європейськими колегами з питань оборони та безпеки".

За пропозицією Франції, європейські сили реагування будуть відокремлені від іншого оборонного співробітництва в рамках ЄС, відповідно, вихід Британії з ЄС не стане перешкодою для участі в проекті.

Як повідомлялося, у вересні минулого року президент Франції Еммануель Макрон виклав своє бачення щодо майбутнього Європейського Союзу в галузі оборони, наголосивши, зокрема, на необхідності розробки "єдиної стратегічної культури". Президент Франції запропонував до наступного десятиліття підготувати європейські сили реагування, що матимуть спільну доктрину та спільні бюджетні інструменти, фактично стануть силами швидкого багатонаціонального розгортання для протидії викликам та загрозам.