Суспільство
7 травня 2018
Ходорковський про протести в РФ: Ті, хто зараз готовий виходити, – готові до силового протистояння
Ходорковський: Влада ще раз підняла градус – тепер реально б'ють.
news-image
Акція протесту "Він нам не цар", яка відбулася 5 травня в РФ, продемонструвала готовність її учасників до протистояння з представниками влади. Таку думку висловив у Facebook російський опозиціонер Михайло Ходорковський, передає «Є!».
Важливий, хоч очевидний і передбачуваний висновок на базі порівняння із 2012-го: репресії скоротили кількість учасників приблизно вдесятеро, але посилили протест. Ті, хто зараз готовий виходити, – готові до силового протистояння. Влада ще раз підняла градус – тепер реально б'ють, – написав він.

За словами Ходорковського, "з того боку залишилися два кроки: масові репресії і стрілянина", а з протилежного – "перекриття доріг і барикади".

Але головне – над цим молодіжним протестом нависає важка, багатомільйонна маса покоління батьків. Людей, серед яких у багатьох руки звикли до зброї. Людей, чиє дорослішання припало на 90-ті. Це їх додатково стримує, але ситуація загострюється всередині. "Зимняя вишня" показала – реакція на навіть випадкову загибель дітей буде важкою. Це той спусковий гачок, який спустить лавину, – заявив опозиціонер.

5 травня в РФ пройшла акція протесту під назвою "Він нам не цар". Вона була організована опозиціонером Олексієм Навальним і приурочена до запланованої на 7 травня інавгурації президента РФ Володимира Путіна.