Суспільство
7 травня 2018
Субсидія по-новому: відтепер декларувати треба доходи всієї сім’ї
З 1 травня 2018 року почала діяти нова програма житлових субсидій, деяким категоріям населення доведеться подати документи на переоформлення субсидії.
news-image

Відтепер отримувачі субсидій мають декларувати доходи всіх членів сім’ї, навіть тих, які зареєстровані за іншими адресами.

Про це повідомляє Урядовий портал на сторінці у Facebook, пише «Є!».

“Мінсоцполітики з 1 травня 2018 року змінює форму Декларації про доходи. Відтепер декларувати необхідно буде доходи всіх членів сім’ї (чоловіка, дружини та неповнолітніх дітей), навіть тих, які зареєстровані за іншими адресами”, – йдеться у повідомленні.

В уряді зазначили, що є чимало сімей, в яких чоловік прописаний за одною адресою, дружина і діти за іншою. Чоловік працює, дружина, наприклад, у декретній відпустці або взагалі не працює. “Таким сім’ям раніше, враховуючи те, що дружина зареєстрована з дітьми в помешканні одна, надавалася чимала субсидія, доходи чоловіка не враховувалися, але гроші щомісяця він приносив саме в цю сім’ю”, – наголошують у КМУ.

Водночас у таких випадках на помешкання, де прописаний чоловік, оформлювалася субсидія, виходячи з кількості не зареєстрованих, а фактично проживаючих осіб. Відповідно доходи такої людини не бралися до уваги для призначення допомоги ні там, ні тут.

“При цьому соціальні норми житла та соціальні нормативи житлово-комунального обслуговування за адресою домогосподарства на таких осіб не розраховуються. Таким чином, держава реагує на соціальну несправедливість та турбується про возз’єднання українських сімей”, – підкреслили в Кабміні.

З 1 травня 2018 року почала діяти нова програма житлових субсидій, деяким категоріям населення доведеться подати документи на переоформлення субсидії. В Мінсоцполітики запевняють, що нова програма є соціально справедливою та більш адресною.

З наступного опалювального сезону на субсидію не зможуть розраховувати особи, які приховують статки, мають великі будинки чи квартири або ж мають тіньову зайнятість. Точніше, власники великих квартир понад 120 кв.м, будинків площею понад 200 кв.м та нових автомобілів віком до 5 років втратять право на субсидію.

Щодо зайнятості, то людям працездатного віку, які претендують на субсидію, але не реєструються як безробітні, оскільки працюють без оформлення в Україні чи за кордоном, органи соціального захисту автоматично рахуватимуть дохід у розмірі трьох прожиткових мінімумів – 5286 гривень. А дійсно безробітним необхідно буде стати на облік до центру зайнятості.

Читайте також:В Україні кардинально змінюють систему субсидій