Політика
8 травня 2018
Міністр фінансів Сербії звільнився на другий день після початку переговорів з МВФ
Переговори про нову угоду в обмін на реформи для стимулювання економічного зростання почалися 7 травня.
news-image

Сербський міністр фінансів Душан Вуйовіч подав у відставку на другий день після того, як країна почала переговори з Міжнародним валютним фондом про нову програму фінансування. Про це повідомили в уряді Cербії, передає «Є!» із посиланням на Європейську правду.

Згідно з повідомленням, Вуйовіч розповів прем'єр-міністру Ані Брнабіч, що хоче піти у відставку через "сімейні, професійні і особисті причини".

"Під час мого мандату були досягнуті значні результати, зокрема щодо макроекономічної стабілізації та визначення структурних реформ, необхідних, щоб зробити ці результати стійкими", - сказав Вуйовіч.

Колишній економіст Світового банку Вуйовіч працював у двох урядах, починаючи з 2014 року і провів угоду про трирічний кредит МВФ на 1,2 млрд євро (1,43 млрд дол.), яку Сербія успішно виконала у лютому. Переговори про нову угоду в обмін на реформи для стимулювання економічного зростання почалися 7 травня.

Сербські ЗМІ припускають, що Сініша Малі, мер Белграда, який раніше працював економічним радником президента Александра Вучича, може замінити Вуйовіча.

Уряд Сербії, який завершив 2017 рік з невеликим бюджетним профіцитом, отримав можливість підвищувати зарплати бюджетникам і пенсії в цьому році за умови таких же позитивних економічних показників.

Економіка Сербії виросла на 2% в 2017 році і, за прогнозами, зросте цього року на 3,5%. За попередніми оцінками, ріст показав 4,5% у першому кварталі 2018 року. Аналітики кажуть, що відставка Вуйовіча принесла невизначеність на ринки.

В МВФ наголошують, що владі Сербії необхідно надати чіткий план реструктуризації збиткових державних компаній, у тому числі виробника міді RTB Bor, нафтохімічних заводів та вугільних шахт, які отримали великі субсидії в минулому і накопичили борги, в основному перед постачальниками енергоресурсів.

Читайте також: Полторак назвав втрати ЗСУ від початку російської агресії