Політика
12 травня 2018
Росія пояснюватиме в ООН, чому не скасувала заборону Меджлісу – МЗС
Росія до 14 травня має надати Міжнародному суду ООН пояснення.
news-image
Росія до 14 травня має надати Міжнародному суду ООН пояснення про виконання проміжного наказу суду в частині дозволу діяльності Меджлісу кримськотатарського народу в анексованому Криму.

Про це в ефірі "5 каналу" повідомила заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль, передає «Є!».

До 14 травня росіяни повинні представити свою письмову відповідь на наш запит щодо тлумачення і про те, що відбувається з реалізацією цього наказу (суду ООН – ред). Після цього суд вирішить, за якою процедурою він піде: будуть чи не будуть так звані усні слухання, для того щоб вирішити, що робити далі, – сказала вона.

Зеркаль нагадала, що Україна звернулася до Міжнародного суду ООН через те, що проміжний наказ суду у справі проти Росії остання не виконує.

Ми зверталися до суду у зв'язку з тим, що суд повинен вжити невідкладних заходів, щоб забезпечити це виконання, оскільки порушення наростають, – зазначила Зеркаль.

24 квітня стало відомо, що Україна звернулася до Міжнародного суду ООН з проханням підтвердити, що Росія зобов'язана скасувати заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу відповідно до наказу про застосування тимчасових заходів проти Росії, ухваленого в 2017 році.

Міжнародні організації визнали окупацію й анексію Криму незаконними й засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова й називає це «відновленням історичної справедливості». Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму й Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.