Суспільство
15 травня 2018
У СБУ заявили, що запобігли викраденню в Україні громадянина РФ
Правоохоронці затримали всіх учасників злочинної групи.
news-image

Співробітники Служби безпеки України запобігли спробі російських спецслужб викрасти громадянина РФ, який переїхав в Україну у 2014 році через незгоду з політикою російської влади. Про це йдеться в повідомленні прес-служби СБУ, передає «Є!».

Оперативники СБУ встановили, що для переправлення росіянина на територію РФ представники російських спецслужб найняли групу жителів Харківської області на чолі з колишнім співробітником міліції. Вони періодично працювали на території РФ, їх було засуджено за злочини в Україні і притягнуто до адміністративної відповідальності у Росії.

Для виконання "брудної" роботи, а саме – викрадення росіянина за місцем його мешкання та передачі в обумовленому місці на території Харківської області, ватажок зловмисників за винагороду в розмірі тис. найняв представників місцевого криміналітету. Потім із використанням снодійних препаратів росіянина планувалося переправити через державний кордон України на територію Росії для передачі представникам спецслужб РФ, – ідеться в повідомленні.

У прес-службі зазначили, що викраденню росіянина вдалося запобігти в результаті багатоходової спецоперації контррозвідки СБУ і Нацполіції.

Правоохоронці затримали всіх учасників злочинної групи під час розрахунку з безпосередніми викрадачами і спроби вивезення росіянина. У зловмисників вилучили отримані від спецслужб РФ гроші та засоби зв'язку з російськими кураторами.

Відкрито кримінальне провадження за статтями Кримінального кодексу "державна зрада" і "незаконне позбавлення волі або викрадення людини". Вирішують питання про оголошення затриманим підозри у вчиненні злочину та обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.