Суспільство
16 травня 2018
На Хмельниччині розкопали бідон з документами і речами ОУН-УПА (фото)
11 травня відбулася презентація з новими надходженнями до його фондів – унікальними експонатами часів визвольних змагань українського народу в 40-50-ті роки ХХ століття.
news-image

У Хмельницькому обласному літературному музеї 11 травня відбулася презентація з новими надходженнями до його фондів – унікальними експонатами часів визвольних змагань українського народу в 40-50-ті роки ХХ століття. Про це пише «Є!» з посиланням на Моя Газета.

 
Особливість представленої експозиції – незвичайні, унікальні артефакти: друкована продукція повстансько-підпільної мережі ОУН часів визвольних змагань українського народу в 40-50-ті роки ХХ століття – листівки та сатиричний літературно-пропагандистський часопис «Хрін», які видавались і поширювались на території сучасної Хмельницької (у ті роки –Кам’янець-Подільської) області.
 
 
 
Раритетний історичний скарб виявлено в урочищі «Жеребки» поблизу села Підгірне Старокостянтинівського району. Місцеві краєзнавці випадково натрапили на закопаний у лісі бідон, зміст якого вразив їх.
 
 
 
Окрім згаданої вище літератури, в ньому зберігалися й речі особистої гігієни повстанців: зубні щітки, помазки для гоління, люстерка, металеві коробочки з вазеліном, дерев’яні ручки для писання.
 
Оскільки бідон проіржавів, і внаслідок проникнення вологи, більшість речей зіпсувалася.
 
 
 
Директор Хмельницького обласного літературного музею, письменник Василь Горбатюк стверджує, що йому достеменно відомі імена тих повстанців, які закопали бідон у лісі «Жеребки».
 
Це – члени крайового проводу ОУН «Поділля» Іван Ліщинський, псевдо «Матюшенко», Михайло Чернега, псевда «Карась», «Циган», Йосафат Лазорко, псевдо «Тарас».
 
Експонуватимуться унікальні експонати у приміщенні обласного літературного музею за адресою: м.Хмельницький, вул. Грушевського, 68.
Читайте також:У відвойованому «Гостинному дворі» можуть зробити музей Києва, – КМДА