Суспільство
23 травня 2018
Автор розслідувань про допінг у РФ Зеппельт заявив, що оцінить ризики, перш ніж їхати на ЧС у Росію
Гайо Зеппельт: Декому в Росії зовсім не подобається те, що ми розслідували.
news-image

Автор розслідувань про систему допінгу в Росії, журналіст німецького телеканала ARD Гайо Зеппельт подержав візу на чемпіонат світу у РФ завдяки втручанню німецького уряду, однак може відмовитися від поїздки до РФ. Про це він розповів в інтерв'ю "Німецькій хвилі", передає «Є!».

Тепер у мене є віза, але рішення буде ухвалено пізніше. Є низка питань, які викликають занепокоєння. Як ви можете уявити, декому в Росії зовсім не подобається те, що ми розслідували, і ми маємо зрозуміти, це дійсно того варте чи ризик надто великий. Ми не знаємо. Ми обговоримо це всередині [ARD] і ухвалимо рішення, – розповів він.

20 травня на ARD вийшов новий фільм Зеппельта, у якому йдеться, що підозрілі допінг-проби чинних футболістів збірної Росії, які потрапили в заявку на чемпіонат світу 2018 року, було "недостатньо досліджено" у 2014 році.

За словами журналіста, наразі ФІФА проводить розслідування стосовно підозрілих результатів допінг-проб, зокрема проб футболістів. Проте поки невідомо, до чого це приведе. Він додав, що у футболі допінг також має значення.

У футболі потрібна сила, її можна збільшити за допомогою анаболіків. У футболі потрібна також витривалість, комбінація сили і витривалості. Для витривалості може допомогти еритропоетин... тобто немає сумнівів, що в застосуванні допінгу у футболі є сенс. Рівень використання заборонених препаратів тут, можливо, не той самий, що, наприклад, у важкій або легкій атлетиці, але говорити, що допінг не відіграє жодної ролі у футболі, – це нісенітниця, – підкреслив Зеппельт.

Він додав, що не концентрується у своїх розслідуваннях на Росії, проте тільки у РФ протягом кількох років існує державна програма застосування допінгу.

Заборонені препарати, напевно, застосовують і в інших країнах. Але якщо у вас немає доказів, свідчень, особливо – державної програми використання допінгу в цих країнах, то це зовсім інша річ, – підсумував журналіст.