Суспільство
23 травня 2018
Глобальна акція на підтримку Сенцова відбудеться 1 та 2 червня
Україна на рівні МЗС звернулася до Росії через голодування Сенцова.
news-image

Глобальна акція на підтримку українського режисера Олега Сенцова  відбудеться 1 та 2 червня, перед Чемпіонатом світу з футболу, який стартує у Росії 14 червня. Про це пише «Є!» з посиланням на Громадське.

«Визначені дати глобальної акції #SaveOlegSentsov Це 1 і 2 червня. У різних містах по всьому світу ми виставимо червону картку режиму Путіна, який незаконно утримує людей за ґратами. Кремль, який готується до прийому чемпіонату світу з футболу, має звільнити Олега Сенцова та інших», — йдеться у повідомленні активістів у Twitter.

22 травня у Києві біля Адміністрації президента відбулася акція на підтримку Олега Сенцова.

Нагадаємо, український політв'язень Олег Сенцов 14 травня оголосив голодування. Таким чином він вимагає відпустити всіх українців, утримуваних у Росії та анексованому Криму.

Президент Петро Порошенко закликав міжнародну спільноту продовжувати тиск на Кремль після того, як Сенцов оголосив про голодування.

Україна на рівні МЗС звернулася до Росії через голодування Сенцова.

Сестра Сенцова сказала, що він почав голодувати перед Чемпіонатом світу з футболу, який пройде у Росії, щоб привернути увагу якомога більшої кількості людей.

Українського режисера Олега Сенцова та активіста Олександра Кольченка затримали в Криму 10 травня 2014 року. Їх звинуватили в підготовці терактів, засудивши Кольченка до 10, а Сенцова — до 20 років позбавлення волі. Разом з ними також затримали Геннадія Афанасьєва та Олексія Чирнія. Афанасьєва у 2016-му році обміняли, Чирній продовжує сидіти у колонії в Магадані.

Нині Сенцова утримують у колонії «Білий ведмідь» у місті Лабитнангі. Громадське побувало там у березні 2018-го.

Зазначимо, у Росії та в анексованому Криму утримують 64 українських політв'язня, 27 яких перебувають на території Росії.

58 — затримані у Криму чи у справах, пов'язаних з Кримом. Ці цифри не враховують в'язнів, що утримуються на території самоназваних республік.