Політика
4 червня 2018
КС Молдови відхилив скаргу Додона на заборону трансляції російських новин
Закон, що забороняє ретрансляцію в Молдові російських новин, набув чинності у лютому.
news-image

Конституційний суд Молдови відхилив скаргу президента Ігоря Додона щодо законності заборони ретрансляції в країні російських новин та інформаційно-аналітичних програм. Про це повідомляє Radio Chisinau, передає «Є!» із посиланням на Європейську правду.

Адвокат Максим Лебединський, який представляв президента Ігоря Додона на засіданні Конституційного суду, заявив, що спрямований на боротьбу з роспропагандою закон порушує кілька положень Конституції та Загальної декларації прав людини, зокрема, право на вільне вираження поглядів, свободу думки, доступ до інформації , право на інформацію.

У відповідь представники парламенту та уряду заявили, що положення Конституції дозволяють органам державної влади вживати певні заходи щодо захисту засобів масової інформації та забезпечення національної та інформаційної безпеки громадян.

Конституційний суд вирішив відхилити скаргу і визнав такими, що відповідають конституції поправки до Кодексу про телебачення і радіо, які забороняють російські новини та інформаційно-аналітичні програми на телебаченні і радіо.

Нагадаємо, 10 січня спікер парламенту Молдови Андріан Канду підписав замість президента Ігоря Додона закон, що забороняє ретрансляцію в країні російських новин та інформаційно-аналітичних програм.

Закон, що забороняє ретрансляцію в Молдові російських новин, набув чинності у лютому. ЗМІ дали 30 днів, щоб привести свою діяльність у відповідність з новими нормами. За порушення закону передбачені санкції.

У перший раз штраф може скласти від 40 тис. леїв до 70 тис. леїв ($ 2300-4000), за повторне порушення — від 70 тис. леїв до 100 тис. леїв ($ 4000-5800). Якщо штрафи не подіють, Координаційна рада з телебачення і радіо має право відкликати у мовника ліцензію.

Читайте також: Lufthansa вибачилась за знятий у Києві ролик до ЧС-2018