Суспільство
4 червня 2018
Конституційний Суд відмовився прийняти до провадження справу про законність пенсійної реформи
Конституційний Суд не взяв до розгляду подання 49 нардепів.
news-image
Конституційний Суд України відмовився дати оцінку конституційності законів, ухвалених у межах пенсійної реформи. Відповідну ухвалу прийняла Велика палата КСУ 24 травня, ідеться на сайті суду, передає «Є!».

Палата відмовилася взяти до розгляду конституційне подання 49 депутатів Верховної Ради з проханням визнати неконституційними окремі положення пенсійної реформи, зокрема про підвищення необхідного страхового стажу для виходу на пенсію.

Подання було передано до Суду 10 листопада 2017 року. Нардепи Василь Німченко, Наталія Королевська (обидва – Опозиційний блок), Надія Савченко, Володимир Литвин (позафракційні) зазначали, що підвищення страхового стажу, необхідного для одержання права на призначення пенсії, і фактичне підвищення пенсійного віку в окремих випадках могли призвести до позбавлення права на пенсійне забезпечення, що суперечило б Конституції України.

Текст ухвали Великої палати КСУ поки недоступний на сайті.

Агентство "Українські новини", посилаючись на документ, пише, що, на думку суддів, депутати не обґрунтували у своєму поданні фактів порушення положень Основного закону. У КСУ підкреслили, що парламентарі використовували винятко припущення, що не можна вважати аргументованою позицією.

Рішення Великої палати Конституційного Суду є остаточним і не підлягає оскарженню.