Суспільство
10 червня 2018
Документи засвідчують, що Чорнобильська катастрофа не була випадковою – директор архіву СБУ
Аварія на Чорнобильській атомній електростанції стала однією з найбільших промислових ядерних катастроф в історії.
news-image
Розсекречені документи СБУ щодо аварії на Чорнобильській станції свідчать про те, що аварія на ЧАЕС не була випадковою. Про це розповів директор галузевого державного архіву СБУ, історик Андрій Когут в інтерв'ю "Радіо Свобода", передає «Є!».
Перший документ у нас датований 1973-м роком. Це доповідна записка про порушення дотримання норм під час будівництва ЧАЕС. Наступні документи також стосуються порушень і проблем, які виникали тут під час будівництва, – повідомив він.

Когут зазначив, що дослідникам важливо розуміти, що відбувалося на атомній станції до аварії у 1986 році.

Документи показують, що Чорнобильська катастрофа не була випадковою. Ми можемо говорити про те, що ця аварія була, на жаль, запрограмована ще задовго до 1986-го, бо ставлення комуністичного режиму, який ухвалював рішення про будівництво ЧАЕС, до її спорудження і те, яким чином відбувалося будівництво, призвели до того, що фактично неможливо було уникнути цієї аварії, – підкреслив він.

Директор архіву розповів, що до 1986 року на ЧАЕС уже було зафіксовано цілу низку несправностей та порушень, про що свідчать доповідні записки.

Те, що відображено у цих доповідних, пояснює, чому у 1986 році перекриття не витримало. Перш за все йдеться про проблеми із самою конструкцією. Це була одна з перших АЕС, які будували за блочною системою, тобто каркас реактора був не повністю литий із бетону. Бетон був неналежної якості, заливався не так, як передбачали технічні норми, були тріщини і прогалини між різними блоками, – розповів він.

За словами Когута, через недотримання норм під час будівництва перекриття не витримало і звалилося всередину.

Уся ця інформація є в цих доповідних, які КДБ писав насамперед у Центральний комітет комуністичної партії, – підсумував він.