Політика
12 червня 2018
ЗМІ дізналися, яку посаду обійме Жебрівський після відставки з поста голови Донецької ОДА
За чутками, на нього чекає посада в Генпрокуратурі.
news-image

Після трьох років на посаді голови Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський попросив у президента про відставку, і той її погодив. Причини відставки ні сам Жебрівський, ні його прес-служба не називають. Проте є версія, що Жебрівського «попросили» піти і навіть підготували для нього посаду в Києві.

Громадське розбиралося, хто може зайняти місце вже екс-голови Донеччини, чим запам’ятався Павло Жебрівський на посаді та ким він може бути у найближчому майбутньому, передає «Є!»

Чому і як пішов?

«За ці роки я пізнав та полюбив цей край. За нього я воював на фронті у 2014-му, з 2015-го «воюю» на ниві його розбудови», — про своє рішення піти у відставку Павло Жебрівский повідомив у Фейсбуці. Подякував мешканцям Донбасу і похизувався тим, що привів фінанси на Донеччину, відкрив кілька шкіл, реконструював парки і сквери, будував дитячі майданчики, трохи відремонтував дороги.

У прес-службі Жебрівського не назвали причини, чому він захотів піти у відставку, так само про це не повідомив і сам пан Жебрівський.

Журналіст видання «Новини Донбасу» Олексій Мацука припустив, що Жебрівського змусили піти, бо він не впорався на посаді, не завоював авторитету та не напрацював за три роки майбутній електорат:

«Головна оцінка роботи губернатора — «дань» президенту у вигляді електоральних симпатій місцевого населення, які на підносі повинні подавати призначені «довірені особи» на кожних виборах. Жебрівський з цим завданням не впорався навіть в умовах «відрізаної області», коли більшість місцевих, скептично налаштованих до «влади Майдану», виборців були позбавлені права голосу»

Редактор видання Горлівка.UA Олександр Білінський пише, що Жебрівський просто «не вписався»:

«В одних містах Жебрівському явно було не по собі. В інші приїжджав як гість, а не як глава області. По-третє «труїв» місцевих керівників, які не погоджувалися на його неписані правила гри».

У те що відставка Жебрівського є добровільною не вірить голова Зайцівської військово-цивільної адміністрації Володимир Весьолкін, якого Жебрівський звільнив кількома днями раніше. Майже півроку вони конфліктували через те, що Весьолкін звинуватив Жебрівського в корупції.

Весьолкін в коментарі Громадському каже, що окрім поганого іміджу, на всіх рівнях були ще й корупційні схеми за участі керівника області:

«Це і надвисокі заробітні плати працівникам адміністрації і замам, і контрабандні перевезення з окупованої території через контрольно-пропускні пункти, відмивання грошей на будуванні шкіл і багато чого іншого».

 

Куди пішов?

Проте Громадському з джерел, наближених до Адміністрації президента, повідомили, що він таки звільнився за власним бажанням, мовляв, «утомився». Інші джерела повідомляють, що Павло Жебрівський на правах друга президента давно просився повернутися в Київ, і нарешті отримав «добро».

Останню версію підтверджують і джерела Громадського в уряді. І додають, що для нього є також нова робота:

«За чутками, але лише за чутками, буде заступником у генпрокурора».

Слід зазначити, що Павло Жебрівський має прокурорський досвід, ще у 2015 році він був в ефірі Громадського, перебуваючи на посаді керівника Антикорупційного управління Генеральної прокуратури України.

Хто замість Жебрівського?

На місце очільника Донецької військово-цивільної адміністрації вже «сватають» Юрія Гримчака, який зараз є заступником міністра з питань тимчасово-окупованих територій та переміщених осіб. Про це в коментарі Громадському розповіли джерела, наближені до Донецької військово-цивільної адмінітсрації.

Проте сам Гримчак можливість свого призначення на посаду голови Донецької ВЦА коментувати відмовився. На запитання Громадського, чи пропонували йому очолити Донецьку військово-цивільну адміністрацію, відповів «Без коментарів», так само відповів і на запитання, чи погодився б він на таку пропозицію.

Нагадаємо, Павло Жебрівський був призначений головою Донецької військово-цивільної адміністрації 11 червня 2015 року. Його представив президент Петро Порошенко під час робочої поїздки на Донеччину. Павла Жебрівського називали близьким соратником та другом Петра Порошенка. Його призначали замість звільненого з посади Олександра Кіхтенка. ​

Читайте також: Жебрівський йде у відставку з посади голови Донецької ВЦА