Політика
5 липня 2018
Парубій розповів, про що він домовлявся із сепаратистами у Луганську в 2014 році
За словами спікера, переговори тривали 6 чи 7 діб.
news-image

Голова Верховної Ради Андрій Парубій на допиті в суді у справі колишнього голови Партії регіонів Олександра Єфремова розповів про обставини захоплення сепаратистами будівлі СБУ в Луганську у 2014 році, передає «Є!» із посиланням на Кореспондент.

"Після прибуття до Луганська - фактично перша наша була поїздка, і перша зустріч - це зустріч з прокурором області. Він нам повідомив обставини захоплення СБУ в Луганській області і розповів, що бойовики захопили арсенал бойової зброї, більше 1тис. одиниць, вони розміщені на різних поверхах будівлі СБУ, на деяких поверхах розміщені професійні бойові точки. І сказав про всю небезпеку, яка відбувається в місті", - розповів Парубій.
"Ми без зброї і охорони приїжджали в офіс депутата Володимира Медяника. Бойовики були озброєні. Вели переговори три людини: Олексій Карякін, Валерій Рельке, третій - представлявся як юрист, імені не пам'ятаю", - розповів спікер ВР.

Він додав, що висунув сепаратистам вимогу скласти зброю і покинути приміщення СБУ, а ті, у свою чергу, висували йому цільові вимоги загального характеру, одна з них стосувалася амністії внутрішніх військ Альфи і Беркута, які брали участь у подіях на Майдані, а друга - проведення референдуму.  

Парубій зазначив, що бойовики не змогли повідомити, який саме референдум хочуть, а говорили, що той, якого вимагає Медведчук і його Український вибір.  

Він також додав, що бойовики не приймали самостійних рішень, а постійно радилися з так званою радою польових командирів. Також часто були телефонні розмови з головою облради Луганської області Валерієм Голенком.

"На певному етапі вони говорили, що згодні віддати частину зброї і покинути частину приміщень, якщо будуть сигнали, що держава готова гарантувати амністію. Я зателефонував в.о. президента Турчинову. Він сказав, якщо вони здадуть зброю, то люди, які вчинили злочин, можуть бути амністовані його указом", - сказав Парубій.
"Але умови виконані не були, тому що ці люди не були самостійними. Я чітко розумів, що російські куратори роблять усе, щоб не досягти ніяких домовленостей і не залишити приміщення СБУ", - додав спікер ВР.

Він уточнив, що ці переговори тривали 6 чи 7 діб.  

"Вони завершилися тим, що вони повідомили, що в подальшому не здатні вести переговори", - сказав Парубій.

 

Читайте також: Росіянин розлив отруйну рідину в аеропорту Тбілісі, 7 осіб госпіталізовано