Політика
31 липня 2018
Турчинов: Проводити референдум на окупованих територіях – як читати лекцію колорадським жукам про збереження врожаю
Секретар РНБО назвав провокацією пропозицію РФ провести референдум щодо статусу Донбасу.
news-image

Секретар Ради національної безпеки й оборони України Олександр Турчинов заявив, що політичні механізми на окупованому Донбасі можна задіяти тільки після повної його деокупації. Про це він повідомив в ефірі телеканалу "112 Україна", передає «Є!» із посиланням на Гордон.

"Росія має своє трактування і Мінських угод, і формули Штайнмаєра. Фактично вони свою деструктивну позицію маскують під будь-якими назвами. І, зокрема, пропозиція щодо проведення референдуму – це провокації та нісенітниця. Проводити референдум на окупованих територіях Криму та Донбасу – все одно що читати лекцію колорадським жукам про необхідність збереження врожаю", – зазначив Турчинов.

За його словами, спершу потрібно досягти повної деокупації та звільнення окупованих територій. Після цього вже можна задіяти політичні механізми та реінтеграцію.

16 липня 2018 року в Гельсінкі відбулася зустріч президента РФ Володимира Путіна та глави Білого дому Дональда Трампа. Після неї Путін заявив, що в нього й у президента США є певні нові ідеї щодо способів урегулювання конфлікту в Україні.

За інформацією агентства "Інтерфакс-Україна", Україна попросила офіційних пояснень у Вашингтона щодо нібито обговорених на американо-російській зустрічі в Гельсінкі нових пропозицій з урегулювання ситуації на Донбасі. 19 липня агентство Bloomberg повідомило, що на зустрічі Путін запропонував Трампу обміркувати ідею проведення референдуму нібито з метою завершення воєнного конфлікту на сході України.

Заступник голови постійної делегації України в Парламентській асамблеї Ради Європи, нардеп від "Народного фронту" Георгій Логвинський вважає, що Росія намагається використовувати ідею референдуму, щоб змінити свій статус на світовій арені.

Читайте також: Укрзалізниця замовила в Росії партію медалей