Політика
23 серпня 2018
Кучма: Підписання Будапештського меморандуму було помилкою
Екс-президент назвав три головні помилки української влади за роки незалежності.
news-image

Леонід Кучма вважає однією з головних помилок за роки незалежності підписання Будапештського меморандуму, коли Україна не отримала жодних реальних гарантій безпеки від усіх великих держав. Про це повідомляє "Укрінформ", передає «Є!»

"Те, як ми відмовилися від ядерної зброї та підписали Будапештський меморандум без справжніх гарантій безпеки від усіх великих держав. Ми (і я, і попередня влада, яка й розробляла цей документ) виявилися не готовими до того, що у світовій політиці такого рівня обіцянки можуть бути порожніми, що можливі такі лицемірство та цинізм", – сказав Кучма в інтерв’ю.

Також колишній президент України назвав другу помилку, а саме те, що влада згаяла енергетику нації після Помаранчевої революції, оскільки кадрова та економічна політика у 2005-2006 роках "проводилася бездарно".

"Це привело не лише до ганебного падіння темпів зростання, але й до зневіри та апатії народу. Історичний шанс тоді було втрачено", – вважає Кучма.

Третьою помилкою екс-президент назвав те, що Януковичу дозволили узурпувати владу в 2010 році, що призвело до насильства над Конституцією, скасування політреформи, підписання Харківських угод і відмови від асоціації з Євросоюзом.

"Якби суспільний спротив почався у момент цього фактичного перевороту, можливо, його наслідки були б не такими тяжкими", – припустив екс-президент.
Читайте також: «Посада: простий українець»: українці зможуть оригінально привітати один одного із Днем Незалежності