Данилюк пояснив, чому Росія є лідером з інвестицій в Україну
У першому півріччі 2018 року Росія стала лідером з інвестицій в Україну.
news-image

Росія спрямовує в Україну не прямі інвестиції, а спекулятивні фінансові надходження. Про це заявив екс-міністр фінансів України Олександр Данилюк, коментуючи інформацію Держслужби статистики про те, що в першому півріччі 2018 року Росія стала лідером з інвестицій в Україну, пише "Гордон", передає «Є!»

"Подивімося на речі реально. Колонії не перестають бути колоніями навіть після здобуття незалежності. Після 1991 року і аж до 2014-го Україна безроздільно була у сфері впливу РФ. Утім, і зараз залишається. Подивіться, хто є власниками стратегічних активів нашої держави – від банківського сектору до енергетики! Це все російські державні компанії. Той самий [колишній віце-спікер Держдуми РФ Олександр] Бабаков володіє майже 30% всієї електрогенерації України. Також є наполовину російські, наполовину українські персонажі, як, наприклад, [бізнесмен Костянтин] Григоришин.

Тому лідерство Росії з інвестування в Україну абсолютно не дивує. Але потрібно розуміти, що це не прямі інвестиції, а спекулятивні фінансові надходження, які насправді витягають ліквідність нашої країни", – підкреслив Данилюк.

На його думку, Україна має обмежити пов'язаним із РФ структурам можливість володіти бізнесом у стратегічно важливих сферах.

"Усю велику приватизацію в Україні проводили коштом російського державного капіталу. Під вивісками ВТБ, "Сбербанка" тощо. Коли ми говоримо про нарощування української системи національної безпеки й оборони в умовах російської агресії, не можна обмежуватися лише збільшенням кількості військовослужбовців у ЗСУ та підвищенням якості військової техніки.

Насамперед ми маємо забрати в агентів впливу країни-агресора контроль над своїми стратегічними активами. Проте всі процеси в цьому напрямі поки що відбуваються дуже повільно. І поки вони не завершаться, ми не побачимо надходжень в Україну серйозних іноземних інвестицій із дружніх нам держав. Потрібно вводити санкції, що забороняють структурам, пов'язаним із РФ, володіти в Україні бізнесом у стратегічно важливих сферах", – резюмував Данилюк.

За даними Держслужби статистики, у першому півріччі 2018 року Росія стала лідером з інвестицій в Україну. Із січня до червня цього року в країну надійшло прямих інвестицій на суму $ 1,259 млрд. РФ інвестувала $ 436 млн – 34,6% від загального обсягу. На другому місці Кіпр – $ 219 млн, на третьому – Нідерланди, які інвестували $ 207,7 млн.

2016 року Росія була найбільшим інвестором в Україну. Протягом року росіяни вклали в українську економіку $ 1,667 млрд (приблизно 38% всіх іноземних інвестицій).

У першому півріччі 2017 року Росія посідала третє місце у списку головних інвесторів України з показником $ 4,4 млрд (11,4%).

Читайте також: За півроку найбільше прямих інвестицій до України надійшло з Росії