Економіка та бізнес
9 вересня 2018
Екологічна катастрофа: окупанти заявили, що роботу «Кримського титану» зупинено
В ніч на 24 серпня на півночі Криму стався викид отруйних хімікатів.
news-image

Завод «Кримський титан» 9 вересня повністю зупинив виробництво. Як пише "Крим.Реалії", про це повідомляє російське видання «РИА Крым» із посиланням на "депутата" Держдуми Росії від окупованого Криму Михайла Шеремета. 

Інформує «Є!», з посиланням на УНІАН.

«Остання піч зупинена вдень ​у неділю... Процес виробництва має бути налагоджений без шкоди для екології», – сказав Шеремет.

Депутат уточнив, що завод відновить роботу «тільки після проведення модернізації та інвентаризації технологічного процесу виробництва» за дорученням підконтрольного Кремлю "глави" Криму Сергія Аксенова (Аксьонова).

В ніч на 24 серпня на півночі Криму стався викид отруйних хімікатів. В Армянську і Яни Капу (Красноперекопську) металеві предмети покривалися іржею, з дерев опало листя, в повітрі стоїть стійкий запах кислоти, на газонах подекуди лежать мертві птахи. Через забруднення повітря збільшилася кількість звернень жителів до медустанов, в аптеках утворився дефіцит сорбентів і марлевих пов'язок. За даними української розвідки, погіршення екологічної обстановки на півночі окупованого Криму сталося внаслідок потрапляння снарядів у відстійники хімічних відходів титанового і содового заводів під час військових навчань збройних сил РФ. 6 вересня у МОЗ України запевнили, що рівень концентрації шкідливих речовин у Херсонській області не перевищено, загроз здоров'ю громадян немає. 7 вересня в низці населених пунктів Херсонської області на адмінкордоні з Кримом було призупинено навчання в школах і дитсадках. Дітей відправили на оздоровлення в табори на Чорноморському узбережжі. Також 7 вересня голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв заявив, що «інформація про можливі випари з кислотного накопичувача на кримському заводі «Титанові інвестиції» не підтвердилася. Однак відкритим залишається питання викидів із самого заводу». 8 вересня, в Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб заявили, що випадків хімічного отруєння серед жителів Херсонської області внаслідок викиду хімікатів не зафіксовано, тому необхідності в евакуації населення немає. Водночас у Херсонській ОДА повідомили, що після погіршення екологічної ситуації в заклади охорони здоров'я Чаплинського і Каланчацького районів звернулися 23 людини, з них 10 дітей.


Читайте також: З Херсонщини майже 200 дітей відправили на оздоровлення через забруднення повітря викидами
Читайте також: У Південному Судані впав літак: більше 20 людей загинули