Події
21 вересня 2018
Суд амністував капітана СБУ, який у нетверезому стані розстріляв військового в Луганській області
Апеляційний суд застосував до нього амністію на підставі наявності малолітньої дитини.
news-image

Апеляційний суд скасував вирок до 3 років в'язниці і амністував капітана військової контррозвідки Служби безпеки України, який вистрілив в нетверезому стані у солдата біля теплоелектростанції в Щасті Луганської області. Про це йдеться в рішенні суду, передає «Є!» із посиланням на Українські Новини.

Згідно з ним, в липні поточного року капітан СБУ Євген Леонтьєв був засуджений до 3 років позбавлення волі і поміщений у СІЗО. Суд встановив, що підсудний зі своїм товаришем, військовослужбовцем Збройних сил, 8 квітня 2016 року, святкуючи Благовіщення в місті Щастя, вживав алкогольні напої. Сам підсудний визнав, що випив близько 150 грамів горілки.

Після святкування близько 1:00 ночі вони на автомобілі "Жигулі" вирушили на взводний опорний пункт, але на трасі біля ТЕС помітили двох чоловіків і зупинилися перевірити їх документи. Це виявилися військовослужбовці 92-ї бригади ЗСУ.

Між чоловіками розгорівся конфлікт, який, за словами потерпілих, спровокував капітан СБУ своєю неадекватною поведінкою.

Сам обвинувачений стверджує, що військові першими напали на нього і почали бити. В ході бійки співробітник контррозвідки вистрілив зі свого табельного пістолета у ногу солдата Миколи Пилющенко.

Обидва були госпіталізовані в лікарню: військовий - з вогнепальним пораненням середньої тяжкості, співробітник СБУ - з гематомами на обличчі.

Потерпілий стверджує, що в лікарні до нього приходили співробітники СБУ і деякі чиновники і залякували, змушуючи відмовитися від свідчень.

"Колишній міністр молоді та спорту (Дмитро Булатов. - ред.), теж запитав, що сталося, уточнив обставини. Він (потерпілий) розповів йому повністю все як було, потім пішов і через деякий час прийшов назад і почав говорити, що треба змінити свідчення. Почав лякати СБУ. Постраждалий злякався за своє життя і за життя своєї дитини і сім'ї та звичайно дав неправдиві свідчення прокурору. З метою захистити себе і свою сім'ю", - сказано у вироку з посиланням на слова потерпілого.

У підсумку суд першої інстанції став на бік пораненого військового і засудив капітана Леонтьєва до 3 років в'язниці.

Тим не менш у вересні Апеляційний суд задовольнив скаргу захисту засудженого і застосував до нього амністію на підставі наявності у співробітника СБУ малолітньої дитини. Суд також постановив негайно відпустити Леонтьєва з-під варти.

Читайте також: Син Пашинського заробив на державному «Спецтехноекспорті» майже 1,5 млн гривень