Світ
30 вересня 2018
Українська православна церква в Австралії відзначає 70-ліття
У 1948 році перші українці, які прибули до Австралії, зійшлися в цьому храмі і відправли першу літургію українською мовою.
news-image

Про це повідомляє кореспонеднт Укрінформу.

“У 1948 році перші українці, які прибули до Австралії, зійшлися в цьому храмі і відправли першу літургію українською мовою. Саме їхньою твердою вірою ми пояснюємо наявність стількох гарних церков на цьому континенті, формування християнської патріотичної української громади в Австралії. Сьогодні справа в наших руках,” – наголосив у святочній проповіді архієпископ Даниїл (УПЦ США та Діаспори), екзарх вселенського патріарха в Україні, який прибув в Австралію на святкування 70-ліття УПЦ на Зеленому континенті.
Участь у святковій літургії, яка відбулася стародавньому приміщенні Англіканської Церкви св. Івана Хрестителя, де 70 років тому перші українські православні християни Австралії збиралися на свої літургії, поки не побудували власної церкви, взяли числені гості на чолі з Послом України в Австралії Миколою Кулінічем, Головою СУОА Стефаном Романівим, єпископом УГКЦ в Австралії Петром Стасюком, духовенстром та лідерами українських австралійських громад.
Святкування продовжилися святковим віче на вшанування пам’яті перших українців, які воювали воювали в Австралійсько-новозеландському корпусі в роки Першої світової війни, панахидою за жертвами Голодомору 1932-33 років в Україні біля меморіалу Голодомору, що знаходиться на території Українського православного центру Канберри, та урочистим концертом за участю учнів Братської української школи ім.Лесі Українки.

Довідково: Українська Автокефальна Православна Церква (УАПЦ) - православна церква в Україні та в українській діаспорі Західної Європи й Північної Америки, що відродилася під час національно-визвольних змагань (1917—1921), але була ліквідована радянським режимом. Відродження та визнання УАПЦ ієрархами відбулося у 1942 році, однак після війни УАПЦ знову була заборонена комуністичним режимом. Єпископат і частина духівництва виїхала за кордон, де УАПЦ продовжувала діяти в США, Європі та Австралії.

Першим духовним адміністратором УАПЦ в Австралії та Новій Зеландії став отець Анатолій Теодорович, який прибув до Австралії у 1948 році і розпочав служби українською мовою у англиканському храмі св. Івана Хрестителя. З цього року австралійсько-новозеланська єпархія стала частиною УАПЦ. Першою справді українським осередком в Автралії стала Свято-Миколаївська парафія в Канберрі, яка створился наприкінці 1948 року. Інші православні громади Зеленого континенту були засновані в різних штатах починаючи з 1949 року. Сьогодні Головою консисторії УАПЦ в Австралії є протоієрей Михайло Соломко – перший український православний священник народжений в Австралії та висвячений в парафії св.Миколая в Канберрі.

Читайте також: Богомолець: В Україні відбувається цинічне знищення історичної пам'яті українського народу
Читайте також: В УПЦ МП заявили, що «Правий сектор» захоплює їхній храм і б'є прихожан