Світ
30 вересня 2018
У Македонії розпочався референдум про перейменування країни
В країні відкрили 3480 дільниць для голосування.
news-image

У Македонії почався доленосний референдум щодо угоди з Грецією про перейменування країни у Республіку Північна Македонія. Зміна назви має відкрити країні шлях до вступу в ЄС і НАТО.

Про це пише Balkan Insight, інформує «Є!», з посиланням на 24tv.ua.

Майже 1,8 мільйона македонців зможуть відвідати виборчі дільниці з 7-ї ранку до 19 години за місцевим часом. У країні відкрили 3480 дільниць для голосування.

У неділю македонці йдуть на виборчі дільниці, аби дати відповідь на запитання про те, чи змінювати назву країни на Республіку Північна Македонія, як до цього закликає прозахідний уряд. У свою чергу це відкриє шлях до членства в НАТО й ЄС, врегулювавши суперечку із Грецією, що тривала десятиліттями, – зазначає видання.
Єдине запитання, на яке мають відповісти громадяни: "Ви за членство в ЄС та НАТО, схвалюючи угоду між Республікою Македонії та Республікою Греція?"

Противники перейменування мають намір бойкотувати голосування. Зокрема, за бойкот виступає опозиційна партія "Об'єднана Македонія".Вибірка виборців має перевищити 50% для того, аби результати референдуму мали силу.

Читайте також: Міносвіти вирішило зробити ЗНО з математики обов'язковим для всіх випускників
Читайте також: Школяр зі Львова посів перше місце на міжнародних молодіжних дебатах