Події
16 жовтня 2018
Порошенко хоче передати Андріївську церкву Вселенському патріархові
Церкву планується передати у постійне користування.
news-image

Представник президента у Верховній Раді Ірина Луценко заявила, що у найближчі дні Петро Порошенко зареєструє законопроект, яким пропонується передати у постійне користування Вселенському патріархові Андріївську церкву. Про це вона повідомила під час погоджувальної ради парламенту у вівторок, передає «Є!» із посиланням на УП.

За її словами, президент підтримує прагнення якнайшвидшого отримання томосу і в знак солідарності із цим процесом робить символічний жест.

"Днями буде зареєстровано законопроект, яким президент Порошенко пропонує передати Андріївську церкву у постійне користування Вселенському патріархові. Це буде символічний жест єднання з Матір'ю-церквою", - сказала Луценко.

Вона додала, що Порошенко просить Верховну Раду та всі фракції підтримати цей законопроект про передачу у постійне користування Андріївської церкви Вселенському патріархові.

Наразі у храмі проходять богослужіння Української автокефальної православної церкви.

11 жовтня Синод Вселенського патріархату підтримав надання автокефалії Українській церкві.

Також Синод зняв анафему з глави УПЦ КП Філарета та предстоятеля Української автокефальної провославної церкви Макарія.

Глава УПЦ Київського патріархату Філарет заявив, що у найближчий час відбудеться об’єднавчий Архієрейський собор для створення єдиної Української помісної церкви.

У Російській православній церкві пообіцяли жорстку відповідь її Синоду на дії Константинополя щодо України.

13 жовтня президент РФ Володимир Путін обговорив з постійними членами Ради безпеки Росії ситуацію навколо процесу надання автокефалії українській церкві.

Прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков заявив, що в разі гонінь проти Української православної церкви Московського патріархату Росія буде захищати інтереси православних, "як захищає інтереси російськомовних".

14 жовтня президент України Петро Порошенко заявив, що після рішення про автокефалію "не буде жодного тиску" на вірян, які вирішать залишитися у церковній структурі, що зберігає єдність з РПЦ. За словами президента, держава також "захистить права тих священників та вірян МП, які вирішать піти з-під Москви, щоб разом з іншими православними творити єдину православну помісну церкву". 

Читайте також: Білорусь проти розколу православ'я - Лукашенко