Світ
16 жовтня 2018
Україна передала Польщі організатора «пограбування століття»
Ґжеґож Л. органіував у Польщі зухвале викрадення 8 млн злотих (понад 1,8 млн євро).
news-image

Ґжеґожа Л., останнього з учасників та організаторів так званого нападу століття у Польщі, взяли під варту у Перемишлі, передає «Є!» із посиланням на Польське радіо.

Поліцейський конвой у Ряшеві прийняв наприкінці минулого тижня від українських спецслужб у міжнародному пункті пропуску Ґжеґожа Л., який був головним ініціатором викрадення 8 млн злотих (понад 1,8 млн євро), здійсненого три роки тому у місті Сважендз неподалік Познані у Великопольському воєводстві.

Чоловіка вистежили неподалік Одеси поліцейські спеціальної групи розшуку Воєводської комендатури поліції у Познані. Співробітники передали усю зібрану інформацію своїм українським колегам, котрі затримали розшукуваного злочинця.

Під час процедури екстрадиції затриманий перебував під арештом у Києві (від листопада 2017 року). Після передачі його українською стороною польській Ґжеґож Л. чекає на подальші розпорядження в ізоляторі тимчасового тримання у Перемишлі.

Прокурор видав наказ про негайне перевезення його у слідчий ізолятор у Познані. Коли він потрапить туди, йому висунуть звинувачення і чоловіка буде допитано як підозрюваного, - повідомив Міхал Сментковський, речник Окружної прокуратури в Познані.

Про «напад століття» в Сважендзі писали мас-медіа по цілій Польщі. Підставний конвоїр працював раніше в охоронній фірмі. Він тривалий час готувався до своєї ролі: відпустив бороду, поголив волосся на голові, змінив свою особу. Коли його колеги по роботі пішли до одного з банків, він покинув місце у фургоні, наповненого грошима. Чоловік викрав 8 млн злотих. У нього було декілька спільників.

Познанська прокуратура тривалий час розшукувала фальшивого конвоїра та його поплічників. У результаті їх вдалося затримати.

На свободі тривалий час залишався Ґжеґож Л., якого познанська прокуратура вважала «мозком нападу століття» у Сважендзі. Він - екс-поліцейський, екс-віце-голова охоронної фірми, який взяв на роботу підставного конвоїра.

Читайте також: Грем Філліпс поглумився над могилою Степана Бандери у Німеччині (відео)