Політика
26 листопада 2018
Рішення президента врятувало Україну від можливого повторного вторгнення Росії, - політолог
На думку експерта, рішуча реакція українського лідера напевно виявилася несподіваною для президента РФ.
news-image

Чітка реакція президента України Петра Порошенка на провокацію Росії в Керченській протоці врятувала країну від повторного вторгнення РФ. Таку думку у на своїй сторінці в Facebook висловив політолог Олексій Голобуцький, передає «Є!»

«Рішення президента про введення воєнного стану сьогодні врятувало Україну від повторного російського вторгнення, яке залишається цілком імовірним», - написав Голобуцький.

За його словами, рішуча реакція українського лідера на інцидент напевно виявилася несподіваною для президента РФ Володимира Путіна.

«Провокація в Керченській протоці - це перевірка від Путіна. Який напевно не очікував такої швидкої, жорсткої і різноспрямованої реакції: моментально були задіяні зв'язки з усіма закордонними партнерами і міжнародними структурами. При тому, що Кремль, як завжди, провокацію призначив на вихідний день. Не допомогло», - констатував політолог.

За його словами, в результаті спроба Росії створити плацдарм для окупації Приазов'я стала стратегічною поразкою.

«Швидка реакція на провокацію, жорстка позиція, моментальне залучення всіх доступних зовнішніх ресурсів перетворило спробу Кремля анексувати Азов і створити плацдарм для окупації Приазов'я в масштабну стратегічну поразку. У будь-якому випадку, другого Донбасу поки не буде. Ми вистояли», - уклав Олексій Голобуцький.

Нагадаємо, 25 листопада на території Керченської протоки кораблі українських ВМС були атаковані російськими. В результаті штурму три українських кораблі були захоплені спецпідрозділом РФ і доставлені до Керчі, шестеро військовослужбовців отримали поранення.
Через надзвичайну ситуацію в Азовському морі увечері 25 листопада Петро Порошенко скликав військовий кабінет, а також відбулося засідання РНБО, на якому президенту було запропоновано ввести в країні воєнний стан. Глава держави підтримав цю пропозицію з поправкою про те, що військовий стан буде введено ні на 60, а на 30 днів, щоб виключити перенесення виборів президента, які повинні відбутися в березні 2019 року.
26 листопада Верховна Рада на позачерговому засіданні 276 голосами підтримала введення в Україні  воєнного  стану з 9 ранку 28 листопада.
Також відзначимо, що президент ввів військовий стан не по всій країні, а тільки в регіонах, які межують з Росією і Придністров'ям. Як відзначили експерти, це ще раз підкреслює, що Петро Порошенко цікавить не перенесення виборів, а безпека українців.