Світ
6 грудня 2018
Дочка еміра Дубая сім років готувала втечу з палацу (відео)
Жінці допомагав колишній шпигун.
news-image

Стали відомі подробиці про невдалої втечи дочки еміра Дубая. Про це розповідається в знятому «ВВС» документальному фільмі «Втеча з Дубая», передає «Є!»

32-річна шейха Латіфа бинт Мохаммед Аль Мактум - дочка прем'єр-міністра і віце-президента Об'єднаних Арабських Еміратів Мохаммеда ібн Рашида Аль Мактума. У 16 років вона вже намагалася втекти з країни, але її зловили на кордоні. Дівчина три роки провела в ув'язненні, де її били і катували.

У 2000 році її старша сестра втекла до Великобританії. Через місяць люди шейха схопили її в Кембриджі й таємно вивезли в ОАЕ. З того часу жінку тримали у свого роду медичній в'язниці, де за нею безперервно доглядають медсестри. Латіфа не хотіла опинитися на її місці, тому була дуже обережна і готувалася до нового втечі протягом семи років.

У 2011 році вона прочитала в інтернеті про колишнього агента військової розвідки Франції Ерве Жобере. У 2008 році йому довелося бігти з ОАЕ після конфлікту з владою. Жобер втік з готелю в жіночому платті поверх водолазного костюма, зіпсував єдиний катер поліції і доплив на надувному човні до яхти, яка чекала його в міжнародних водах. На ній він перетнув Аравійське море і дістався Мумбая.

Латіфа зв'язалася з Жобером електронною поштою й попросила поради. Колишній агент не відразу повірив, що має справу зі справжньою принцесою, але в підсумку погодився їй допомогти. Вони регулярно листувалися і обговорювали втечу.

У 2014 році Латіфа познайомилася з викладачкою капоейри з Фінляндії Тііною Яухіяйнен, яка стала її тренером і близькою подругою. Вона допомагала готувати втечу і кілька разів літала на зустрічі з Жобером.

У березні 2018 року Латіфа встала рано вранці, щоб поснідати з Яухіяйнен. Після зустрічі з подругою дочка шейха переодяглася і одягла темні окуляри. Удвох вони на машині поїхали в сусідній Оман. Там вони пересіли на надувний човен і гідроцикл і кілька годин пливли у відкрите море. У сорока кілометрах від берега їх чекав Жобер на яхті.

Яхта кілька днів пливла в індійський штат Гоа під американським прапором. Весь цей час Латіфа намагалася зв'язатися з журналістами, правозахисниками та родичами, які могли їй допомогти, але ніхто не відповідав.

Коли до берегів Індії залишалося близько 50 кілометрів, на борт судна піднялися озброєні люди і забрали доньку шейха. Що сталося далі, залишається невідомим.

«Вона говорила, що воліла б загинути на яхті, ніж повернутися в Дубай, - каже Жобер. - Я навіть не знаю, де вона, і вкрай стурбований».


Після затримання Латіфа не з'являлася на людях, не спілкувалася з друзями, а її акаунт в Instagram був видалений. Джерело, близьке до уряду Дубая, стверджує, що вона проводить час з сім'єю, і «у неї все чудово».