Події
13 грудня 2018
На літургію Вселенського патріархату в Києві прийшли кілька десятків людей
В Андріївській церкві пройшла перша літургія Вселенського патріархату.
news-image

В Андріївській церкві у Києві вранці, 13 грудня, почалася перша архієрейська літургія у ставропігії Вселенського патріархату, передає «Є!» із посиланням на УП.

Літургія розпочалася близько 9:30, богослужіння очолюють экзархи Вселенського патріархату.

На літургію зібралося більше 50 осіб, більшість з яких журналісти.

Також серед присутніх керівник Національного заповідника "Софія Київська" Неля Куковальска, радник президента України Ростислав Павленко, директор департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України Андрій Юраш.

Наразі триває реставрація Андріївської церкви. У зв'язку з цим частина стін та іконостас покриті захисними завісами та будівельними лісами.

Нагадаємо, 7 вересня Вселенський патріарх Варфоломій І призначив у Київ двох екзархів у рамках підготовки до надання автокефалії Українській церкві: архієпископа Даниїла Памфілійського зі США та єпископа Іларіона Едмонтонського з Канади.

У жовтні президент Петро Порошенко вніс подання до Верховної Ради щодо передачі храму святого Андрія в Києві у користування представників Вселенського патріархату.

18 жовтня депутати підтримали цей законопроект, 7 листопада президент підписав закон.

Наприкінці листопада уряд оформив акт передачі приміщень Андріївської церкви у користування Вселенського патріархату. Андріївська церква є частиною Національного заповідника "Софія Київська".

До передання Вселенській патріархії там служили представники Української автокефальної православної церкви (УАПЦ).

Читайте також: Константинополь розпустив Архієпископство РПЦ в Західній Європі